Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Decizii în PSD: Reducerea numărului de ministere / Fără cumul pensie specială-salariu în conducerea ministerelor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 mai 2023 Etichete: , , ,

Conducerea Partidului Social Democrat a hotărât marți, 16 mai, mandatarea președintelui formațiunii, Marcel Ciolacu, să negocieze cu liberalii și reprezentanții UDMR reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat, dar și interzicerea cumulului pensie specială – salariu pentru secretarii de stat și consilierii demnitarilor. 

„Astăzi conducerea partidului a primit un vot asupra mandatului de negociere, atât pe ministere, cât și pe liniile generale ale programului de guvernare. Am plecat de la o abordare corectă. Negocierile vor fi axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziții. (…) Trebuie să avem o abordare mai responsabilă în ceea ce privește constituirea noului guvern. Vom face o analiză a fiecărui minister, împreună cu Nicolae Ciucă, în ceea ce privește numărul de secretari de stat. Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat și al agențiilor guvernamentale”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ciolacu, despre varianta scoaterii UDMR de la guvernare: Decizia este ca guvernul viitor să aibă mai puține ministere

Întrebat dacă se ia în calcul scoaterea UDMR de la guvernare, în condițiile în care o astfel de decizie nu pune în pericol majoritatea parlamentară, Ciolacu a negat, însă a reiterat decizia privind reducerea numărului de ministere. Într-un interviu  difuzat duminică, 14 mai, pe Digi24, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că și-ar dori comasarea Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea, cu Ministerul Tineretului și Sportului, atribuit conform protocolului de coaliție către UDMR.

„Nu am avut nicio discuție de a scoate vreun partid politic din componența acestei coaliții. În zilele următoare va fi o întâlnire a celor trei copreședinți. Decizia este ca guvernul viitor să aibă mai puține ministere”, a declarat Ciolacu.

Fără cumul pensie specială – salariu în ministere, nu și pentru Ciucă

În plus, liderul PSD a precizat că urmează să negocieze cu conducerea liberalilor interzicerea cumulului pensie specială – salariu pentru secretarii de stat și consilierii demnitarilor. O astfel de măsură nu l-ar viza însă pe actualul premier, Nicolae Ciucă, beneficiar la rândul său de pensie specială, în condițiile în care el ar urma să preia șefia unui minister sau funcția de vicepremier în noul cabinet.

„Avem o decizie pentru ca nici un secretar de stat sau consilier de demnitar să nu mai fie persoane care fac cumul de salariu și pensie specială”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu îl vrea în continuare pe Grindeanu la transporturi

Marcel Ciolacu nu a făcut un secret că și-ar dori menținerea lui Sorin Grindeanu în funcția de ministru transporturilor, care conform actualului protocol de coaliție ar trebui să revină PNL.

„Îmi doresc foarte mult ca Sorin Grindeanu să rămână la Ministerul Transporturilor”, a precizat Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW