Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Decizii importante luate la CEx-ul informal al PSD: Fără șefi de organizații în echipa lui Ciolacu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 martie 2020 Etichete: , ,

Marcel Ciolacu a avut marți o întrevedere cu liderii din teritoriu ai Partidului Social Democrat, într-o ședință informală a Comitetului Executiv Național (CEx). Printre decizii se numără suspendarea Sorinei Pintea din partid, data de organizare a congresului partidului și asigurarea cvorumului la ședința de învestire a Guvernului Cîțu. În același timp, s-a discutat și despre colaborarea cu Pro România.

Marcel Ciolacu a decis să se distanțeze de liderii puternici ai organizațiilor județene PSD, așa-numiții baroni locali, în încercarea sa de a revigora imaginea partidului, grav afectată în ultimii ani. În urma CEx-ului informal de marți, Ciolacu a anunțat că nu coopta în echipa sa pentru congres niciun președinte de organizație PSD. Cu toate acestea, liderii de organizații vor fi membri în continuare ai Comitetului Executiv și vor putea influența deciziile formațiunii.

”Am anunțat colegii că în echipa mea nu voi merge cu președinți de organizații. Mai mulți colegi au spus că în acest moment este oportună această decizie. Domnul Manda deja e șeful de campanie al PSD și asta o să îi ocupe tot timpul liber. Din echipa pe care o să o prezint la congres o să facă parte doamna Olguța Vasilescu. S-a terminat această luptă în interiorul PSD pentru funcții”

PSD va fi prezent la învestirea Guvernului Cîțu

Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va asigura cvorumul la ședința de învestire a Guvernului Cîțu.

”Vom merge la vot și vom vota împotriva guvernului Citu și vom observa cu atenție dacă PNL respectă deciziile CCR, dacă vor vota propria propunere.”

Pe de altă parte, potrivit unor surse, PSD va aștepta decizia Curții Constituționale (CCR) în cazul ordonanței de urgență privind alegerile anticipate. Ordonanța prevede reducerea termenului în vederea anunțării datei de desfășurare a scrutinului, de la cel puțin cu 90 de zile înainte, la 50 de zile. Motivul este că, în cazul în care CCR blochează ordonanța pe motive de neconstituționalitate, și s-ar reveni la termenul de 90 de zile, nu s-ar mai putea organiza alegeri anticipate, deoarece legislativul nu poate fi dizolvat cu mai puțin de șase luni înainte de expirarea mandatului.

Disensiuni în privința colaborării cu Pro România

De asemenea, surse politice ne-au transmis că au fost discuții în contradictoriu pe tema colaborării cu Pro România, partid condus de Victor Ponta. Social-democrații din București, au insistat pe ideea unei alianțe cu Pro România. Motivul este că PSD are nevoie să creeze o contrapondere în fața formațiunilor considerate de dreapta, PNL, Alianța USR PLUS și PMP, care și-au stabilit deja un candidat comun la Primăria Generală, în persoana lui Nicușor Dan.

Sorina Pintea va fi suspendată din PSD

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, aflată în stare de arest preventiv, va fi suspendată din Partidul Social Democrat până la clarificarea problemelor sale penale. Propunerea de suspendare a Sorinei Pintea a venit de la președintele organizației PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Congresul PSD va fi organizat sâmbătă, 21 martie

Congresul Partidului Social Democrat va fi organizat sâmbătă, 21 martie. Inițial fusese aleasă data de 14 februarie, însă s-a revenit asupra deciziei din cauză sala de la Palatul Parlamentului, unde urmează să se desfășoare Congresul, era ocupată.

În cadrul evenimentului vor fi aleși: preşedintele partidului, cinci prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi regionali, secretarul general și primele trei organizaţii.

Congresul PSD a fost inițial programat pentru data de 29 februarie, însă, a fost amânat din cauza tensiunilor interne, cu toate că, oficial, amânarea a fost motivată prin apariția pe teritoriul Românei a primului caz de Covid-19.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW