Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Decizie finală în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng: Medicul acuzat că nu a acordat primul ajutor, condamnat la 1 an și 6 luni cu suspendare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 februarie 2021

Curtea de Apel București a dat luni verdictul final în procesul privind moartea pe terenul de joc a fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Mihaela Duță, medicul de pe ambulanța PULS, a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și plata a 40.000 de euro drept despăgubiri.

Soluția de condamnare dispusă in fond de Judecatoria Sectorului 2 in dosarul privind moartea lui Patrick Ekeng a rămas definitiva. Familia Ekeng apreciază ca s-a făcut dreptate și le mulțumește suporterilor de fotbal din România, și fanilor dinamoviști in general, pentru gândurile bune trimise de-a lungul timpului, începând cu momentul in care Patrick a plecat dintre noi. Familia Ekeng saluta familia fotbalului românesc, cu speranța ca Patrick nu va fi uitat!”, a scris avocatul familiei Ekeng, pe Facebook.

În primă instanță, Mihaela Duță, medicul de pe ambulanța PULS, acuzată că nu i-a acordat primul ajutor fotbalistului, a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și plata a 20.000 de euro drept despăgubiri.

Ulterior, Curtea de Apel a majorat suma stabilită pentru daune morale de la 20.000 de euro la 40.000 de euro.

Majorează suma stabilită cu titlu de daune morale pentru apelanta-parte civilă Ngo Ebga Epse Ekeng Celine Marie, de la 20.000 euro la 40.000 euro. În baza art. 397 alin. 1 Cod proc. pen. rap. la art. 20 alin. 1 şi 4 Cod proc. pen. respinge cererea privind acordarea de despăgubiri materiale”, se arată în minuta Curții de Apel București.

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng a murit la vârsta de 26 de ani, pe 6 mai 2016, în timpul meciului Dinamo – Viitorul Constanța. Fotbalistul dinamovist a intrat pe teren în minutul 70 și s-a prăbuşit pe gazon, după câteva minute, fără a avea un contact în prealabil cu vreun adversar.

Magistrații din prima instanță au găsit circumstanțe atenuante

Magistrații de la Judecătoria Sector 2 au avut în vedere circumstanțe atenuante atunci când au decis condamnarea Mihaelei Duță la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Mai exact, instanța a reținut faptul că Patrick Ekeng suferea de afecțiuni de sănătate care impunea restricția practicării sportului de performanță.

„În opinia instanței, reținerea circumstanței atenuante judiciare este justificată de starea de sănătate preexistentă a pacientului, având în vedere că Ekeng Patrick suferea de afecțiuni care impuneau interdicția practicării sportului de performanță, care au condus la o evoluție defavorabilă a stării acestuia într-un timp extrem de redus și de care nu se poate face abstracție la stabilirea lanțului cauzal care a condus la decesul victimei, alături de inacțiunea inculpatei. Deși din actele medico-legale efectuate în cauză nu rezultă că decesul victimei ar fi avut loc indiferent de intervenția unui medic, ceea ce atrage răspunderea penală a inculpatei, probatoriul administrat atestă existența unor șanse de supraviețuire reduse având în vedere patologiile cardiace preexistente, împrejurare pe care instanța o apreciază ca fiind de natură să diminueze gravitatea infracțiunii săvârșite de inculpată,” se arată în motivarea instanței.

De asemenea, magistrații motivează că au decis condamnarea deoarece doctorița nu a acordat primul ajutor față de o persoană față de care plana un pericol vital.

„Instanța are în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, sens în care reține că inculpata a săvârșit fapta pe fondul unui comportament profesional inferior unor standarde de competență și de cunoaștere specifice profesiei asumate în mod voluntar, aceea de medic specialist în medicina de urgență, față de un pacient asupra căruia plana un pericol vital, pe care avea obligația și pregătirea necesară pentru a-l identifica cel puțin în momentul obiectivării fibrilației ventriculare pe monitorul defibrilatorului, rămânând însă în pasivitate în pofida calității de debitor al unei obligații de mijloace, în virtutea căreia trebuia să depună toate diligențele necesare pentru a-i acorda pacientului o asistență medicală efectivă,” arată magistrații de la Judecătoria Sector 2.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW