Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizie definitivă a Înaltei Curți: Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 aprilie 2022

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), adoptată în anul 2018. Decizia Instanței Supreme de marți, 12 aprilie, este definitivă.

Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate.

Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022”, este decizia Completului de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Context

Pe numele judecătoarei Camelia Bogdan au fost adoptate două Hotărâri de excludere din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În cazul primei Hotărâri, adoptată în anul 2017, Camelia Bogdan a avut câștig de cauză inclusiv la CEDO, unde instanța europeană a obligat statul român să îi plătească daune de 8.000 de euro.

Decizia Instanței Supreme, de marți, vine în urma unei alte Hotărâri adoptată de CSM în anul 2018.

Atunci, judecătoarea a fost acuzată că, pe vremea când lucra la Secția penală a Curții de Apel București, nu a respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, notează Agerpres.

Concret, magistratul a primit mai multe dosare spre judecare, ce inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, ce se afla în concediu.

După ce judecătorul respectiv s-a întors la lucru, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar în care, printre inculpați, se număra și Jean Aurel Andrei, soțul Laurei Andrei, fost președinte al Tribunalului București, potrivit acuzațiilor Inspecției Judiciare.

Este vorba de dosarul în care Radu Mazăre a fost acuzat de retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia.

În timpul carierei de judecător, Camelia Bogdan i-a trimis în spatele gratiile, printre alții, pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, Marian Iancu și Ovidiu Tender, în dosarul „Rafo”, dar și pe Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Gică Popescu, Mihai Stoica și Jean Pădureanu, în dosarul „transferurilor”.

Sursă foto: Inquam Photos / Raul Ștef

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *