Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Decizie cu implicații majore asupra rezultatului alegerilor din Republica Moldova: CEC nu a suplimentat numărul secțiilor de votare din afara granițelor, în pofida solicitării Ministerului Afacerilor Externe

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 iunie 2021

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, controlată de facto de Partidul Socialiștilor, a decis deschiderea a 139 de secții de votare în afara granițelor pentru alegerile parlamentare anticipate, la fel ca la scrutinul prezidențial din toamna anului trecut, în pofida faptului că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat 190 de secții, pe baza celor peste 100.000 de solicitări făcute de cetățenii din afara granițelor. 

Decizia va avea implicații majore asupra rezultatului electoral, în condițiile în care la turul 2 al alegerilor prezidențiale Maia Sandu a obținut 243.605 voturi (92,94), devansându-l categoric pe socialistul pro-rus Igor Dodon.

În schimb, CEC a majorat de la 42 la 44 numărul secțiilor deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, unul dintre fiefurile electorale ale socialiștilor.

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova vor avea loc pe data de 11 iulie 2021. Cu cele mai mari șanse de a accede în Parlament sunt Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiunea președintelui Maia Sandu, Partidul Socialiștilor, care au încheiat o alianță cu comuniștii lui Vladimir Voronin, Partidul Nostru, în fruntea căruia se află primarul din Bălți, Renato Usatîi și Partidul Șor, cel al oligarhului fugar Ilan Șor, unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Cu șanse ceva mai reduse de a accede în viitoarea legislatură sunt Platforma Demnitate și Adevăr, foștii parteneri ai PAS din Blocul ACUM, Alianța pentru Unirea Românilor, care au reușit să-i atragă alături pe liberalii Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, dar și Partidul Unității Naționale, formațiune cel are ca președinte de onoare pe Traian Băsescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Abel Al-Haddad

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW