Decizie CEDO: România a încălcat Articolul 8 în cazul cuplurilor de același sex / Președintele CNCD: Autoritățile trebuie să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât marți, 23 mai, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii contra statului român, că România încalcă că România a încălcat Articolul 8 al Convenției CEDO „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Decizia nu este definitivă.
Într-o declarație acordată pentru G4Media.ro, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a explicat că România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.
„CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex. Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat pentru G4Media.ro Csaba Asztalos, președintele CNCD.
Prevederile Articolului 8 al Convenției CEDO:
Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
- Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
- Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii