Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Decizie CCR: Legea prin care se interzice referirea la identitatea de gen în instituțiile de învățământ, neconstituțională

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 16 decembrie 2020

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea formulată de Klaus Iohannis cu privire la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educației Naționale 1/2011, prin care se interzice în instituțiile de învățământ referirea la identitatea de gen.

A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României şi a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.7 alin.(1) lit.e), introduse prin Articolul unic al Legii pentru modificarea art.7 din Legea educației naționale nr.1/2011”, potrivit CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 10 iulie, Curtea Constituţională României în legătură cu legea care prevede ca orice referire privind identitatea de gen să fie interzisă în școli și universități.

Conform Administrației Prezidențiale, forma actului normativ ar contraveni principiului egalităţii cetăţenilor, cel privind asigurarea accesului la învăţătură, cel care se referă la protecţia copiilor şi tinerilor precum şi prevederile privind libertatea conştiinţei

 „Considerăm că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3), alin. (4) şi alin. (5), referitoare la statul de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituţiei şi a legilor, ale art. 16 alin. (1) referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii în coroborare cu cele ale art. 32 privind asigurarea accesului la învăţătură şi cu cele ale art. 49 privind protecţia copiilor şi tinerilor, ale art. 20 alin. (2) privind prioritatea reglementărilor internaţionale în materia drepturilor fundamentale ale omului, ale art. 29 privind libertatea conştiinţei, ale art. 30 alin. (1) şi alin. (2) referitoare la libertatea de exprimare şi la interzicerea cenzurii, ale art. 32 alin. (6) referitoare la autonomia universitară, precum şi ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, arată sesizarea şefului statului către CCR, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Senatul României, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 16 iunie, proiectul de lege care prevede ca orice referire la identitatea de gen să fie interzisă în școli și universități.  Actul normativ a fost adoptat cu 81 voturi de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 27 de abțineri. Mai multe detalii AICI.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW