Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Decizie AEP: se va folosi sistemul SIMPV în toate secțiile de votare/Finanțarea campaniei electorale se va face cu bani de la bugetul de stat

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 28 august 2019 Etichete: , ,

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, de miercuri, 28 august, a început perioada electorală pentru alegerea președintelui României. În această perioadă candidații, susținuți de partide politice sau independenți, strâng semnături, organizează mitinguri, fac campanie. Autoritățile se ocupă de organizarea secțiilor de votare, de securitatea votului, dar și de implementarea sistemului SIMPV. Asta chiar dacă mai mulți lideri PSD au acuzat STS că, prin intermediul sistemului de monitorizare, s-au furat voturi.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 10 noiembrie, iar runda a doua va fi pe 24 noiembrie. Pentru a evita situațiile în care românii din străinătate nu au putut vota, AEP a propus ca procesul de votare să dureze 3 zile. O altă noutate este votul din corespondență.

AEP, facilități pentru românii din diaspora care vor sa voteze pentru președintele României

– Posibilitatea de a vota prin corespondenţă, evitând astfel aglomeraţia şi cozile de la secţiile de votare, dar şi costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro

– Posibilitatea de a vota la o secţie de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opţiune pe portalul www.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opţiune cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.

– Posibilitatea de a vota la secţiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23,59 pentru alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

O altă noutate introdusă la alegerile prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanţie a corectitudinii şi transparenţei procesului electoral.

Finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale se va face exclusiv din bani publici. Partidele vor fi obligate să aibă o evidență strictă a cheltuielilor care vor fi ulterior rambursate de la bugetul de stat.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW