Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Decizie a Curții Europene de Justiție în cazul fugarului Paul al României / Alina Gorghiu: Statul român a avut dreptate

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 29 iulie 2024

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat luni, 29 iulie, în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanța din România, a anunțat ministra Justiției, Alina Gorghiu. „Statul român a avut dreptate”, punctează aceasta.

„Refuzul executării mandatului european de arestare (MEA) de către o autoritate de executare nu atrage refuzul de către un alt stat membru. Instanța de executare a unui MEA nu poate refuza executarea acestuia pe motivul că procesul-verbal în care s-a consemnat depunerea jurământului de către un judecător care a participat la condamnare nu mai poate fi găsit. Exact motivul pentru care instanța din Franța a refuzat predarea fugarului. Autoritatea judiciară de executare nu poate refuza executarea MEA pe baza informațiilor privind condițiile de detenție din penitenciarele din statul membru emitent pe care le-a obținut fără a solicita informații autorității judiciare emitente (instanța din România în acest caz)”, a scris Alina Gorgiu într-o postare pe Facebook.

„Statul român a avut dreptate. CJUE a stabilit clar că justiția din Franța nu a procedat corect în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele fugarului Paul-Philippe al României. Mulțumesc tuturor instituțiilor române și celor care au înțeles că fenomenul fugarilor trebuie tratat serios, indiferent de statul care trebuie să îi predea. Mesajul meu ca ministru este că, din respect pentru justiția din România, fiecare fugar trebuie adus înapoi în țară, trebuie să-și execute pedeapsa în penitenciarele din România. Vă asigur că vom continua să facem orice demers necesar pentru ca justiția să meargă până la capăt”, a mai transmis Gorghiu.

Context

La data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis un mandat european de arestare împotriva lui Paul-Philippe al României, în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Ferma Băneasa”.

Fugarul a fost arestat în Franța, fiind declanșată o procedură de predare în privința sa, dar a fost încheiată printr-o hotărâre a Curții de Apel din Paris, rămasă definitivă, prin care refuza executarea mandatului european de arestare emis de autoritățile române.

„Decizia de refuz a instanței franceze a fost întemeiată pe motivarea că locul de păstrare a proceselor verbale de depunere a jurământului de către judecători ar fi incert. Iar această deficiență sistemică ar fi avut incidență asupra procedurii penale împotriva lui Paul-Philippe al României în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, din moment ce procesul verbal de depunere a jurământului de către unul dintre cei trei judecători din completul de judecată care a trebuit să judece cauza în discuție nu ar fi putut fi găsit, iar un alt judecător din cadrul acestui complet de judecată ar fi depus jurământul numai în calitate de procuror”, conform Ministerului român al Justiției.

În aprilie 2024 Paul al României a fost arestat în Malta în temeiul mandatului european de arestare emis împotriva sa, autoritățile malteze au refuzat executarea mandatului având în vedere condițiile de detenție de care ar beneficia persoana în cauză în România în eventualitatea predării, decizie care a fost casată cu trimitere spre rejudecare.

Ulterior, instanța de fond din Malta a dispus predarea fugarului, însă aceasta a fost atacată.

Miercuri este așteptată decizia acestei instanțe sub aspectul predării fugarului.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW