Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Decizia justiției europene după o tragedie asemănătoare cazului Caracal/ Companiile de telecomunicații sunt vizate

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 6 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Curtea de Justiție a Uniunii Europene impune companiilor de telecomunicații din statele membre obligația de a transmite gratuit autorităților informațiile care permit localizarea apelantului la numărul de urgență 112, chiar dacă telefonul mobil nu este echipat cu o cartelă SIM. Decizia vine în urma unei tragedii din 2013 din Lituania, asemănătoare cu tragicul caz din Caracal.

În anul 2013, în Lituania, o adolescentă de 17 ani a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unui autoturism. În timp ce era închisă în portbagajul mașinii, tânăra a sunat de pe un telefon mobil la 112 de 10 ori.

„Cu toate acestea, echipamentele centrului de recepție a apelurilor de urgență nu afișau numărul telefonului mobil utilizat, ceea ce a împiedicat localizarea sa. Nu s-a putut stabili dacă telefonul mobil utilizat de ES era echipat cu o cartelă SIM și nici motivul pentru care numărul său nu era vizibil la centrul de recepție a apelurilor de urgență”, se arată în comunicatul CJUE.

Familia fetei a dat statul în judecată și a cerut în instanță repararea prejudiciului moral suferit de victimă și de ei înșiși. Aceștia au declarat că statul nu a asigurat corect punerea în practică a Directivei privind „serviciul universal”, care prevede că statele membre se asigură că firmele de telecomunicații oferă gratuit informații privind localizarea apelantului autorităților .

„Această normă se aplică tuturor apelurilor către numărul european unic pentru apelurile de urgenţă „112”. Această omisiune ar fi avut ca rezultat imposibilitatea de a transmite serviciilor de poliție pe teren informații privind localizarea lui ES, ceea ce le-ar fi împiedicat să îi vină în ajutor”, mai scrie în sursa citată.

Decizia CJUE

În hotărârea pronunţată astăzi, Curtea arată că „[toate] apeluril[e] către numărul european unic pentru apelurile de urgență” sunt vizate de obligația de punere la dispoziție a informațiilor referitoare la localizarea apelantului. În plus, Curtea a statuat deja că directiva privind „serviciul universal”, în versiunea sa originală, impunea statelor membre, sub condiția posibilităților tehnice, o obligație de rezultat care nu se limitează la crearea unui cadru normativ adecvat, ci impune ca informațiile privind localizarea tuturor apelanților la „112” să fie transmise efectiv serviciilor de urgență. Prin urmare, apelurile la „112” efectuate de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM nu pot să fie excluse din domeniul de aplicare al directivei privind „serviciul universal”,” se mai arată în comunicat.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW