Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Decizia în cazul declarațiilor controversate făcute de Viktor Orban în România, contestată

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Deputatul PNL Alexandru Muraru, care a depus sesizarea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declarațiilor premierului ungar Viktor Orban, de la Tușnad, l-a criticat pe președintele Asztalos Csaba și a anunțat că va contesta decizia CNCD.

Această decizie a fost de la bun început, din nefericire, influențată de președintele CNCD, care a fost extrem de încrâncenat în a apăra cauza Viktor Orban, lucru pe care nu l-am înțeles, ca un demnitar al statului român să se poziționeze atât de favorabil, într-o manieră atât de categorică, față de acest subiect, de partea celui care a produs discriminarea”, a declarat Alexandru Muraru, vineri, la RFI.

Muraru a menționat că explicațiile CNCD sunt „stranii”, dar „de pe o parte lămuritoare”, întrucât susține că CNCD nu poate clasa cauze despre care recunoaște public că sunt fapte de disriminare.

Această excepție a inadmisibilității sesizării nu stă în picioare și voi merge în instanță mai departe, ca să dovedesc că aceste declarații ale premierului ungar au fost discriminatorii, cele care au făcut apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă(…)

Deci eu cred că CNCD a avut această șansă istorică, dar o va avea cel mai probabil justiția din România, de a fi prima instanță din UE care să condamne declarațiile lui Viktor Orban și totodată să recunoască că Viktor Orban a avut un comportament extremist, a făcut niște declarații rasiste inacceptabile”, a adăugat liderul liberalilor ieșeni.

CNCD nu îl va sancționa pe premierul ungar

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu îl va sancționa pe premierul Ungariei, Viktor Orban, invocând „imunitatea jurisdicțională”, dar a condamnat public declarațiile făcute în vară la Tușnad, potrivit unei decizii adoptate miercuri, 16 noiembrie.

Condamnă public declarațiile în speță ale premierului Ungariei, pe care le califică ca fiind discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă”, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Consiliul pentru Combaterea Discriminării argumentează că Viktor Orban, în calitate de premier al Ungariei, „nu poate fi tras la răspundere” chiar dacă a avut un mesaj catalogat drept „discurs de ură”.

Concret, CNCD arată că este o instituție care o jurisdicție specială administrativă, în timp ce Orban este protejat de imunitatea jurisdicțională pe care o prevede orice funcție de reprezentant la nivel înalt al unui stat.

Imunitatea de jurisdicţie are caracter procedural(…)Această exceptare nu face să dispară regimul legal al obligaţiilor şi eventuala răspundere civilă, penală sau administrativă care izvorăşte din dreptul intern al statului al cărui cetățean este persoana vizată”, mai explică CNCD.

Astfel, Colegiul director al Consiliului susține că „se impune” ca hotărârea CNCD și dosarul să fie trimis autorităților competente din Ungaria „în vederea analizării faptelor imputate și a dispunerii măsurilor care se impun, după caz, în speță instituțiilor competente în domeniu din statul vecin”.

Declarațiile lui Viktor Orban

Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, 23 iulie, la un eveniment organizat de comunitatea maghiară din România de la Băile Tușnad, ocazie cu care a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus, printre altele, că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

Sursă foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW