Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Deca face anchetă pentru absențele de la examenele naționale

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 iunie 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis luni, 26 iunie, în ziua primei probe scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, că ministrul pe care îl conduce va face o anchetă privind neprezentarea elevilor la examenele naționale. 16.500 de elevi de clasa a XII-a nu s-au înscris la examenul maturității, în timp ce 15.500 nu s-au înscris la Evaluarea Națională. 

„În mod sigur, trebuie investigat și ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naționale, să vedem exact care este situația pe fiecare unitate de învățământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Națională. La examenul de bacalaureat este o situație mai deosebită, pentru că, de exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de bacalaureat, de examene de certificare profesională sau și de una, și de cealaltă”, a precizat ministrul de resort.

15.000 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la Evaluarea Națională, care a avut loc în perioada 19-22 iunie.

Numărul total al elevilor de clasa a VIII-a se ridică la 176.000, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, la Euronews.

„Diferența de opt procente o reprezintă elevii care nu s-au înscris fie că sunt corigenți la unu sau două obiecte, fie sunt repetenți, dar sunt și elevii cu cerințe educaționale speciale care nu sunt obligați să susțină Evaluarea Națională, sunt și elevii olimpici care, la fel, potrivit ultimelor reglementări, au posibilitatea să fie admiși la liceu fără Evaluare Națională, peste numărul de lucruri alocat în clase, conform premiului pe care l-au obținut la olimpiada națională sau internațională”, a precizat Lixandru.

În ceea ce privește înscrierea la Bacalaureat, dacă la începutul anului școlar Ministerul Educației a transmis că sunt 147.000 de elevi în clasa a XII-a, s-au pierdut pe drum 16.500 de elevi.

„Trebuie să investigăm exact cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de bacalaureat dacă nu au motive obiective”, a mai spus ministrul de resort, Ligia Deca.

VEZI ȘI: Bacalaureat 2023: Subiectele la Limba și literatura română

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii