Monday, October 7, 2024
Jurnalism corect


De la Piața Centrală din Buzău la Palatul Victoria. Ascensiunea și controversele din jurul lui Marcel Ciolacu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2023 Etichete: , ,

Marcel Ciolacu (55 ani) va fi, după toate probabilitățile, noul premier al României, după demisia lui Nicolae Ciucă. Actualul lider al PSD a ajuns în politica mare în urmă cu mai bine de zece ani, când a fost ales deputat de Buzău, localitatea sa natală. Tot acolo deține o patiserie, care potrivit declarației de avere este destul de profitabilă. Potrivit CV-ului oficial, primul loc de muncă, consilier juridic în cadrul unei firme, l-a obținut la vârsta de 37 ani. 

Deși în ultimii ani, după ce a preluat șefia Partidului Social Democrat, generează zilnic sute de știri, Marcel Ciolacu a rămas un personaj public puțin cunoscut. Multe pasaje din biografia sa au rămas cumva neclare, în condițiile în care CV-ul oficial, disponibil pe site-ul Camerei Deputaților, are multe lacune.

Ciolacu a absolvit, în anul 1995, Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, una dintre cele mai slabe instituții de învățământ superior din România, care în anul 2010 a făcut obiectul unui scandal enorm privind falsificarea unor diplome.

Exmatriculat de la Academia SRI

În perioada 2008-2009 a studiat „Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti al Ministerului Apărării, în vreme ce în 2012 a terminat un master „Bazele sectorului public. Managementul finanțelor publice” la SNSPA.

În anul 2013, el s-a înscris la școala de studii doctorale a Academiei Naționale de Informații a SRI, însă nu a reușit să obțină titlul de doctor, fiind exmatriculat în 2019, după cum a relatat G4Media.

Despre cariera profesională a lui Marcel Ciolacu nu se știe mare lucru, primul loc de muncă menționat în CV-ul oficial fiind de consilier juridic în cadrul Alcom SRL din Buzău, pe care l-a dobândit în anul 2004, la vârsta de 37 ani.

Ciolacu ar fi lucrat și înainte de această perioadă. Într-un răspuns acordat publicației Recorder, liderul PSD a transmis că, în momentul Revoluției, era „angajat al unei secții a Electronicii Industriale din Buzău”, fără a oferi mai multe detalii.

După evenimentele din decembrie 1989, Ciolacu obține, în condiții neclare, un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. Potrivit Recorder, declarația din procesul-verbal pe baza căruia liderul PSD a obținut certificatul conține mai multe neadevăruri, iar numele său nu apare pe componența Consiliul Frontului Salvării Naționale, structura provizorie de conducere formată atunci în toate județele din țară.

A intrat în FDSN (n.r. – actualul PSD) la începutul anilor 90, prima funcție fiind dobândită, potrivit CV-ului, abia în 2005, cea de prefect interimar al județului Buzău. În anul 2007, el a fost numit director executiv al companiei Urbis Serv, deținută de Primăria Buzău, în vreme ce în perioada 2008-2012 a fost viceprimar al orașului. În 2012, obținut primul mandat de deputat din partea PSD, fiind apoi reales în această funcție în 2016, respectiv în 2020. În perioada iunie 2017 – ianuarie 2018, a ocupat funcția de vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose.

El a avut, până la un moment, o relație foarte bună cu Liviu Dragnea, pe care l-a însoțit chiar și la partidă de pescuit, în anul 2017. „La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu.” scria Dragnea pe Facebook la vremea respectivă. Ulterior, legăturile dintre cei doi s-au deteriorat, după ce Ciolacu i-a luat partea lui Mihai Tudose în conflictul cu Dragnea.

În august 2020, a preluat șefia PSD, în urma unui puci pe care l-a coordonat, în urma căruia Viorica Dăncilă a fost destituită.

Afaceri în Piața Centrală din Buzău

Deține, alături de soție, o patiserie în Piața Centrală din Buzău, care de-a lungul tipului i-a adus ceva bani liderului PSD. Potrivit bilanțurilor contabile, anul 2015 a fost cel mai profitabil, când profitul înregistrat a fost de 1,38 milioane lei, o sumă aproape neverosimilă pentru o firmă de acest tip cu doar șapte angajați, a cărei cifră de afaceri anuală nu a depășit niciodată 1 milion lei.

Ciolacu însă nu și-a retras sub formă de dividende acești bani, fiind lăsați în firmă. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 900.000 lei și un profit net destul de modest – circa 16.000 lei. În 2021, soții Ciolacu au retras din firmă, sub formă de dividende, aproximativ 140.000 euro.

Sursa: Libertatea.ro

Legături cu cel mai important terorist din România

În cursul lunii mai 2015, în presă au apărut fotografii, făcute la începutul anilor 2000, cu Ciolacu alături de Omar Hayssam, la o partida de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. Omul de afaceri sirian, condamnat la 23 ani și 4 luni pentru terorism, după ce a organizat răpirea a trei jurnaliști români în Irak, avea la vremea respectivă interese în județul Buzău, unde preluase fabrica de cherestea Foresta Nehoiu.

Întrebat în anul 2021 despre istoria acestor fotografii, liderul PSD a încercat să minimalizeze legăturile cu cel care avea să devină cel mai important terorist al României.

„Am făcut vreo infracţiune? Era vreun terorist Omar Hayssam? Eu îmi aduc aminte că, atunci, mergea pe avioane cu preşedinţii statului. De ce nu îi sunaţi de foştii preşedinţi, pe domnul Băsescu? Am explicat acea poză. Am fost la o vânătoare, am fost invitat, ca şi domnul Omar Hayssam. Poza este mult mai mare şi am fost tăiat doar eu. Întotdeauna la sfârşitul vânătorii se face un tablou cu vânatul şi vânătorii. Nu am mai fost la vânătoare de vreo trei ani de zile. În principal, am vânat porci mistreţi. Am o înclinaţie mare către porci, de obicei. Niciodată căprioare, urşi. Cu porcii am avut”, a spus Ciolacu.

Vilă de aproape 300 mp

Deși mai toată viața a lucrat ca bugetar, iar singura afacere este o patiserie, Marcel Ciolacu este un om bogat. Potrivit declarației de avere, în anul 2005, el și-a construit o vilă de aproape 300 mp în Buzău, unde deține și o altă casă ceva mai mică, dar și două terenuri intravilane cu suprafața însumată de aproape 500 mp. Viitorul premier al României are în conturi aproximativ 55.000 euro, în condițiile în care și-a împrumutat nepotul cu 100.000 euro. Are datorii către bănci în valoare totală de circa 90.000 euro. Conform aceluiași document, Ciolacu nu deține autoturism. Anul trecut el a câștigat luna circa 11.000 lei, indemnizația primită în calitate de deputat.

Inquam Photos / Ilona Andrei

Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei

Marcel Ciolacu este căsătorit și are un copil. El declară că știe limba engleză și limba franceză, însă până în acest moment nu a avut ieșiri publice în care să își demonstreze competențele de comunicare în aceste limbi de circulație internațională.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii