Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


De la Piața Centrală din Buzău în cursa pentru Palatul Cotroceni. Ascensiunea și controversele din jurul lui Marcel Ciolacu

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 august 2024

Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial marți candidatura pentru funcția de președinte al României. Actualul premier a ajuns în politica mare în urmă cu mai bine de zece ani, când a fost ales deputat de Buzău, localitatea sa natală. Tot acolo deține o patiserie. Potrivit CV-ului oficial, primul loc de muncă, consilier juridic în cadrul unei firme, l-a obținut la vârsta de 37 ani. 

Deși în ultimii ani, după ce a preluat șefia Partidului Social Democrat, generează zilnic sute de știri, Marcel Ciolacu a rămas un personaj public puțin cunoscut. Multe pasaje din biografia sa au rămas cumva neclare, în condițiile în care CV-ul oficial, disponibil pe site-ul Camerei Deputaților, are multe lacune.

Ciolacu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, una dintre cele mai slabe instituții de învățământ superior din România, care în anul 2010 a făcut obiectul unui scandal enorm privind falsificarea unor diplome.

Exmatriculat de la Academia SRI

În perioada 2008-2009 a studiat „Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti al Ministerului Apărării, în vreme ce în 2012 a terminat un master „Bazele sectorului public. Managementul finanțelor publice” la SNSPA.

În anul 2013, el s-a înscris la școala de studii doctorale a Academiei Naționale de Informații a SRI, însă nu a reușit să obțină titlul de doctor, fiind exmatriculat în 2019, după cum a relatat G4Media.

Despre cariera profesională a lui Marcel Ciolacu nu se știe mare lucru, primul loc de muncă menționat în CV-ul oficial fiind de consilier juridic în cadrul Alcom SRL din Buzău, pe care l-a dobândit în anul 2004, la vârsta de 37 ani.

Revoluționar de carton

Ciolacu spune că ar fi lucrat și înainte de această perioadă. Într-un răspuns acordat publicației Recorder, liderul PSD a transmis că, în momentul Revoluției, era „angajat al unei secții a Electronicii Industriale din Buzău”, fără a oferi mai multe detalii.

După evenimentele din decembrie 1989, Ciolacu a obținut certificat de revoluționar pe baza unei declarații plină de neconcordanțe. Rolul determinant pe care și-l atribuie în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante, arată o investigație publicată de Recorder. Șeful executivului dat în judecată, în iunie 2023, Secretariatul pentru Revoluționari în încercarea de a obține titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, de pe urmă căruia ar fi obținut indemnizații retroactive de peste 40.000 euro. Pe fondul scandalului mediatic, a renunțat la proces.

Cinci spații comerciale de la stat

Ascensiunea politică a lui Ciolacu a debutat imediat după 1990, atunci când actualul premier îl cunoștea pe Vasile Ion, devenit, din medic pediatru, omul politic cel mai de încredere al lui Ion Iliescu la Buzău, arată Recorder.

Sub protecția lui Vasile Ion, potrivit sursei citate, Ciolacu primește de altfel printre primii un brevet de luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, semnat de președintele Ion Iliescu. Cu acest certificat, cere de la primărie un spațiu comercial. Și îl primește fără licitație, plătind apoi chirie mult mai puțin decât vecinii.

În anul 1994, magazinul din piață era o mezelărie de familie în care erau înghesuite, pe rând, tot felul de alte produse pe care căutătorii de chilipiruri alimentare încep să le ceară. Timp de un deceniu, arată sursa citată, familia Ciolacu s-a tot extins în piață și a ajuns să închirieze, în final, de la stat peste 300 mp în spații comerciale. Un șir de succese lesne de explicat în contextul relațiilor politice pe care Marcel Ciolacu și le făcuse în umbra lui Vasile Ion.

În 2003, după ce Ciolacu a devenit consilier local, s-a numărat printre cei câțiva „norocoși” care primesc dreptul de a-și cumpăra magazinele închiriate. Vânzarea a făcut-o chiar compania de stat Piețe, Târguri și Oboare, ajunsă între timp sub controlul total al aceluiași Consiliu Local din care Marcel Ciolacu face parte.

Inițial, în Piața Centrală se plănuia vânzarea a 60 de spații cu argumentul că s-ar strânge astfel banii necesari pentru modernizarea întregii hale. În final, în august 2003, compania primăriei scoate la vânzare doar 12 din care patru ajung tocmai la Marcel Ciolacu – ia trei prin ALCOM și unul în numele LUCIA COM ’94, firmele sale.

Vânzarea se face prin negociere directă, după o procedură aprobată chiar în Consiliul Municipal. O ședință la care Marcel Ciolacu nu suflă o vorbă, dar votează favorabil și, patru luni mai târziu, se alege cu un preț bun. Acestor patru magazine le adaugă, peste două luni, un al cincilea, cumpărat prin LUCIA COM ’94 de la Regia Autonomă Municipală (RAM), adică tot de la primărie. Cu timpul, familia Ciolacu păstrează doar chioșcul transformat în patiserie și începe să subînchirieze restul spațiilor din care scoate venituri constante și azi.

Sursa: Libertatea.ro

Pe lângă toate acestea, Ciolacu a reușit să obțină de la stat, la sfârșitul anilor ’90, și un apartament pentru care a plătit doar 1.100 de euro. Actualul premier nu era însă nici pe departe vreun caz social la acea vreme. Potrivit Recorder, liderul PSD este menționat cu o contribuție de 500.000 de lei la campania electorală a partidului.

Vâslașul lui Liviu Dragnea

Prima funcție politică dobândită de Ciolacu a fost cea de prefect interimar al județului Buzău, în 2005. În anul 2007, el a fost numit director executiv al companiei Urbis Serv, deținută de Primăria Buzău, în vreme ce în perioada 2008-2012 a fost viceprimar al orașului. În 2012, obținut primul mandat de deputat din partea PSD, fiind apoi reales în această funcție în 2016, respectiv în 2020. În perioada iunie 2017 – ianuarie 2018, a ocupat funcția de vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose.

Ciolacu a avut, până la un moment, o relație foarte bună cu Liviu Dragnea, pe care l-a însoțit chiar și la partidă de pescuit, în anul 2017. „La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu.” scria Dragnea pe Facebook la vremea respectivă. Ulterior, legăturile dintre cei doi s-au deteriorat, după ce Ciolacu i-a luat partea lui Mihai Tudose în conflictul cu Dragnea.

În august 2020, a preluat șefia PSD, în urma unui puci pe care l-a coordonat, în urma căruia Viorica Dăncilă a fost destituită.

Legături cu cel mai important terorist din România

În cursul lunii mai 2015, în presă au apărut fotografii, făcute la începutul anilor 2000, cu Ciolacu alături de Omar Hayssam, la o partida de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. Omul de afaceri sirian, condamnat la 23 ani și 4 luni pentru terorism, după ce a organizat răpirea a trei jurnaliști români în Irak, avea la vremea respectivă interese în județul Buzău, unde preluase fabrica de cherestea Foresta Nehoiu.

Întrebat în anul 2021 despre istoria acestor fotografii, liderul PSD a încercat să minimalizeze legăturile cu cel care avea să devină cel mai important terorist al României.

„Am făcut vreo infracţiune? Era vreun terorist Omar Hayssam? Eu îmi aduc aminte că, atunci, mergea pe avioane cu preşedinţii statului. De ce nu îi sunaţi de foştii preşedinţi, pe domnul Băsescu? Am explicat acea poză. Am fost la o vânătoare, am fost invitat, ca şi domnul Omar Hayssam. Poza este mult mai mare şi am fost tăiat doar eu. Întotdeauna la sfârşitul vânătorii se face un tablou cu vânatul şi vânătorii. Nu am mai fost la vânătoare de vreo trei ani de zile. În principal, am vânat porci mistreţi. Am o înclinaţie mare către porci, de obicei. Niciodată căprioare, urşi. Cu porcii am avut”, a spus Ciolacu.

Vilă de aproape 300 mp

Deși mai toată viața a lucrat ca bugetar, iar singura afacere este o patiserie, Marcel Ciolacu este un om bogat. Potrivit declarației de avere, în anul 2005, el și-a construit o vilă de aproape 300 mp în Buzău, unde deține și o altă casă ceva mai mică, dar și două terenuri intravilane cu suprafața însumată de aproape 500 mp. Viitorul premier al României are în conturi aproximativ 55.000 euro, în condițiile în care și-a împrumutat nepotul cu 100.000 euro. Are datorii către bănci în valoare totală de circa 90.000 euro. Conform aceluiași document, Ciolacu nu deține autoturism. Anul trecut el a câștigat luna circa 11.000 lei, indemnizația primită în calitate de deputat.

Comentarii