Stirile zilei

De la finalul lunii ianuarie, polițiștii vor putea intra în casă fără acceptul proprietarului/ Oamenii legii pot folosi forța în anumite condiții

De la finalul lunii ianuarie, oamenii legii vor putea intra în casele românilor, chiar dacă proprietarii nu vor fi de acord, folosind chiar și forța. Totuși, acest lucru va fi posibil doar în anumite situații, precum săvârșirea unei infracțiuni, urmărirea unor infractori sau a unei acțiuni teroriste.

Potrivit articolului 38 din Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, document care se va aplica din 26 ianuarie 2020, situațiile în care un polițist va putea intra în locuința unei persoane, fără a i se da voie, folosind chiar și forța, sunt următoarele:

Polițistul este îndreptățit să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru:

  1. a)a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
  2. b)a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;
  3. c)a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;
  4. d)a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu”, se arată în sursa citată.

Oamenii legii pot folosi forța doar în anumite condiții

Totuși, în toate cazurile de mai sus, oamenii legii for putea folosi forța doar dacă:

  „1. a) dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor;

 2. b) în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu”, se mai arată în document.

De asemenea, înainte de a pătrunde în locuința unei persoane, polițistul are obligația de a o anunța despre acest lucru, ierarhic, cu excepția situației în care nu este posibil. În acest caz, raportarea se face în cel mai scurt timp posibil.

De altfel, polițistul trebuie să iasă din locul privat după înlăturarea pericolului, prinderii autorului infracțiunii sau actelor de terorism.

„(6) În situația în care este necesară luarea unor măsuri de conservare a locului săvârșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă, polițistul este îndreptățit să îndepărteze temporar persoanele din spațiul respectiv sau să solicite acestora să rămână pe loc până la identificarea lor.

(7) Cu privire la pătrunderea în spațiul privat și măsurile adoptate, polițistul întocmește un proces-verbal. O copie a procesului-verbal se predă persoanelor cărora le aparține sau care folosesc spațiul în care a pătruns polițistul”, mai scrie în sursa citată.

Sursa photo: Poliția Română

Articole Recomandate

Back to top button