Tuesday, July 7, 2020
Jurnalism corect


De la azilant în Madagascar, la nuntă în penitenciar: Radu Mazăre se căsătorește la Rahova

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 10 iulie 2019 Etichete: , ,

Radu Mazăre se căsătorește, miercuri, cu logodnica sa, Roxana Mihalache, în Penitenciarul Rahova, acolo unde fostul edil al Constanței își execută pedeapsa de 9 ani de închisoare. 

Nuntă în penitenciar

La ceremonie vor avea acces maxim 10 persoane, nu se vor putea face fotografii și nici nu vor putea fi consumate prăjituri sau alcool. Ceremonia va dura în jur de o oră și jumătate și va avea regimul unei vizite obișnuite. Oficierea va fi făcută de un ofițer al stării civile, iar martor va fi fratele său, Mihai Mazăre.

„Nu ne lasă cu nimic, este ca de obicei, procedura este ca la o vizită normală, nu avem dreptul la nimic în plus. Aşa este regulamentul, nu există nicio posibilitate de a sărbători cu ceva ceremonia. Nu poate cumpăra din penitenciar oricând, există şi acolo o procedură.(…)

Poze nu se fac, este fără fotografii, nici măcar o poză pentru că nu o să fie tehnic posibilitatea, nu avem telefoane, aparate nu avem nimic, toate se predau, când intri le pui la o căsuţă într-un dulap cum fac toţi şi acolo rămân până ieşi”, a spus fratele lui Radu Mazăre, pentru Mediafax.

Radu Mazăre, fugar în Madagascar

Radu Mazăre a ispășit până acum doar 2 luni din pedeapsa de 9 ani.  El a fost extrădat din Madagascar, unde a fugit la sfârșitul anului 2017, acuzând că este ținta „statului paralel” care ii face dosare penale. Ajuns acolo, Mazăre a cerut azil politic, acuzând că în România nu va avea parte de o judecată corectă.

Fostul edil s-a hotărât în 2012, după o vacanță în Madagascar, să-și deschidă o afacere în micul stat insular. Edilul a luat în concesiune  de la un trib malgaș, un teren de două hectare pe care a construit un resort de bungalouri și un complex pentru sporturi nautice.  De gestionarea afacerii se ocupă acum Roxana, logodnica sa.

Mazăre nu a ajuns în Madagascar ca investitor, ci ca expatriat cu contract de muncă la propria sa firmă. Edilul a fost capturat de autoritățile malgașe și reținut. Fostul primar a petrecut o săptămână în închisoarea din Madagascar, până când a fost preluat de polițiștii români și adus înapoi în țară.

Fostul primar, condamnat în trei dosare

Fostul primar a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, împreună cu alți funcționari, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri din stațiunea Mamaia, prejudiciul ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia a fost luată după 11 ani de procese, în același dosar fiind condamnat și Cristian Borcea.

Radu Mazăre a mai primit o condamnare, în 2018, privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate. Edilul a primit șase ani și șase luni de închisoare cu executare. Concret, este vorba despre două terenuri din orașul Constanța care au fost vândute la un preț foarte mic față de cel al pieței. Decizia nu este definitivă.

Un alt dosar în care a fost condamnat fostul edil este Polaris. Judecătorii au dictat, în primă instanță, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii spun că Mazăre ar fi primit un milion de euro și peste 2  milioane de lei de la două firme pentru a le facilita emiterea unor certificate pentru construirea unor mall-uri.

Fostul edil ar fi primit 7 milioane de euro pentru ca firma Polaris să câştige licitaţia pentru salubrizarea oraşului Constanţa pentru 25 de ani.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus, în primă instanţă, achitarea lui Mazăre, a fratelui său, Alexandru şi a omului de afaceri Avraham Morgenstern. În acest dosar, fostul primar este acuzat că ar fi primit 175.000 euro de la afaceristul Morgenstern pentru ca firma acestuia din urmă să câştige o licitaţie de construiere a unui campus social. În acelaşi dosar era vizat şi Elan Schwartzenberg, însă faptele în ceea ce îl priveşte s-au prescris.

Mazăre, cercetat în alte patru dosare de DNA Constanţa

Recent, DNA Constanța anunța că s-au făcut demersuri în mai multe dosare în care este vizat Radu Mazăre. În una dintre cauze este cercetat și actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău.

Radu Mazăre, Decebal Făgădău, fost viceprimar, actual primar, Luiza Tănase, arhitect șef al primăriei, Fulvia Dinescu , fost director în cadrul instituției, și Nicoleta Constantin, fostă șefă a serviciului autorizații în construcții, sunt cercetați pentru fapte privind construcția ilegala în Mamaia a unui hotel.

Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire, emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța, spun procurorii. Ulterior, judecătorii au desființat autorizația de construcție.

Fostul primar, acuzat că a vândut terenuri din proprietatea municipiului la preţuri subevaluate sau fără licitaţie

În al doilea dosar, Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, faptă ce ar fi fost comisă în 2007 si ar viza vânzarea directă, fără licitație, a unei suprafețe de 4.000 mp de teren, amplasată în zona lacului Siutghiol, la un preț subevaluat.

Al treilea dosar vizează tot fapte de abuz în serviciu, comise în intervaluol 2007-2009. Procurorii spun că ar fi înstrăinat din domeniul privat al municipiului Constanța, la un preț subevaluat, opt terenuri cu suprafața totală de 6000 mp situate în Mamaia. Deși prețul ajungea la 2.200.000 euro, acestea au fost vândute cu 700.000 euro.

Ultimul dosar vizează infracțiuni de abuz în serviciu, fiind vizați 29 de funcționari ai primăriei.

În perioada octombrie 2008 – februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale”, arată DNA.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW