Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


De ce supraimpozitarea salariilor, propusă de Ciolacu, nu va aduce mari venituri la buget – ANALIZĂ

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2023

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a propus supraimpozitarea salariilor care depășesc 24.960 lei/lunar, indemnizația președintelui României. Calculele însă ne arată însă că o astfel de măsură ar putea aduce încasări destul de modeste la bugetul de stat, cu mult sub necesarul evocat de liderii politici. 

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, publicate de HotNews.ro, 30.574 de români care lucrează cu normă întreagă au salarii brute în intervalul 24.961 lei – 200.000 de lei. Doar aceștia ar urma să fie vizați.

Cota mai mare de impozit, care deocamdată nu a fost evocată, s-ar aplica însă doar pe suma care depășește 24.960 lei. De pildă, dacă un angajat, Adrian, câștigă 30.000 lei/lunar brut, el va plăti impozit suplimentar doar pe 5.040 lei. Practic, la o cotă mărită de 20%, față de 10% cât este în prezent, statul va lua în plus de la Adrian circa 500 lei. În cazul unei cote mărite la 30%, statul ar încasa în plus 1.000 lei/lunar.

Nu există date publice care să ne arate media veniturilor celor 30.574 pentru un calcul exact, însă pentru a înțelege ordinele de mărime, vom generaliza exemplul nostru. În scenariul unei cote mărite la 20%, statul ar încasa lunar în plus în jur de 15 milioane lei, respectiv 30 milioane lei, în cazul în care cota ar fi de 30%.

Cum măsura nu poate fi aplicată pentru mai mult de șapte luni în 2023, statul ar putea să încaseze 100 milioane lei, în primul scenariu, respectiv 200 milioane lei în cel de-al doilea. Sumele reprezintă între 5% și 10% din cei 20 miliarde lei, economiile necesare, potrivit liderilor politici, pentru încadrarea în ținta de deficit pentru acest an.

Atenție însă, aceste calcule sunt doar matematice, ele neluând în considerare eventuale schimbări de comportament pentru anumiți angajați. Dacă în cazul celor aproximativ 13.000 de bugetari care câștigă mai bine decât președintele acest lucru este puțin probabil, unii angajatori din sectorul privat ar putea opta pentru alte forme de a-și remunera angajații, astfel încât să evite noile biruri.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW