Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


De ce a respins instanța acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul fostului director de la Aeroporturi București: Pedeapsa este nejustificat de blândă

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

George Ivan, fost director al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de procurorii DNA, în dosarul privind închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni, fiind acuzat de complicitate la trafic de influență și trafic de influență. Procurorii spun despre Gerorge Ivan că ar fi cerut șpagă peste 11 milioane de euro. 

În cursul urmăririi penale, George Ivan le-a spus procurorilor că își recunoaște faptele și dorește să încheie un acord de vinovăție în acest sens, procedură prevăzută în Codul de procedură penală. Astfel, procurorii DNA au stabilit ca George Ivan să primească drept pedeapsă principală  1 an și 6 luni cu  suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 2 ani și 9 luni.
Conform procedurii penale, procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii cu care a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției, însă, acesta(n.r. acordul) se trimite instanței pentru validare.

În cazul lui George Ivan, judecătorii au susținut că pedeapsa stabilită de procurori este „prea blândă” pentru faptele de care este acuzat.

„Instanţa poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei, dacă apreciază că soluţia cu privire la care
s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. Instanța a apreciat că faptele săvârșite de inculpatul  George Ivan prezintă o
gravitate foarte ridicată, prin raportare la toate circumstanțele reale incidente în cauză.
Inculpatul, funcționar public, fost director general și comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, respectiv șef birou contracte operare în cadrul acestei companii la momentul săvârșirii infracțiunilor, a uzitat de o pretinsă influență, în acest sens fiind discuțiile inițiate de către inculpat în vederea prelungirii contractului deja existent al  cu CNAB sau în vederea încheierii unei noi asocieri, fiind indicat ministrul
transporturilor, Sorin Grindeanu,  căruia inculpatul  George Ivan trebuie să-i livreze soluția pe care o va găsi .

Lipsa antecedentelor penale, gradul de instruire al inculpatului (studii universitare, situatia familială deosebită (existenta unui minor cu handicap aflat în întretinerea inculpatului) sunt, într-adevăr, criterii de individualizare  prevăzute de art 74 lit. e,f, g Cod penal, care pot conduce la diminuarea pedepselor aplicate  fără a se putea ajunge, în final, la minimul special al acestor pedepse în conditiile în care judecătorul este
obligat să ia în considerare şi celelalte criterii de individualizare, respectiv cele prevăzute la art 74 lit. a-d Cod  penal, respectiv circumstantele reale ce tin de modul de comitere a faptelor, starea de pericol pentru valoarea ocrotită (pentru infracţiunile de pericol), natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte (pentru infracţiunile de rezultat), motivul, scopul săvârşirii infracţiunilor”, motivează, în esență, Curtea de Apel  București, potrivit încheierii de ședință, consultată de Main News.

Care sunt acuzațiile aduse fostului director al CNAB, George Ivan

Potrivit DNA,  în perioada 11 – 14 ianuarie 2022, o persoană trimisă în judecată anterior, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la angajatul unei societăți comerciale (martor în cauză) o sumă de 10.000.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra ministrului transporturilor și promițând că îl va determina pe acesta să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lui de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de cinci ani de zile a contractului de asociere în participațiune pentru exploatarea unor spații comerciale, încheiat între CNAB și societatea unde lucra martorul.
În data de 03 octombrie 2022, același inculpat trimis în judecată anterior, împreună cu Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la aceeași persoană, o sumă necuantificată inițial, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra directorului general al CNAB și asupra ministrului transporturilor și promițând că îi vor determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de 1 an de zile a contractului de asociere în participațiune pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat între CNAB și societatea unde lucra martorul.

„Cuantumul pretinderii a fost individualizat în data de 05 octombrie 2022 la suma de 1.200.000 de euro și adus la cunoștința martorului de către inculpatul Ivan George-Alexandru”, precizează DNA. 
La datele de 14.02.2022 și 15.02.2023, inculpatul Ivan George-Alexandru, în contextul etapei nepublice interne, reprezentată de redactarea în cadrul CNAB a unui caiet de sarcini pentru o achiziție având ca obiect servicii de consultanță, ar fi permis în mod direct accesul unui martor la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, prin indicarea către acesta de date din conținutul caietului de sarcini (prima zi) și prin predarea acestui caiet de sarcini (a doua zi), anterior publicării acestuia, în data de 18 mai 2022, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București(n.r. judecare pe fondul cauzei).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW