Friday, November 22, 2019
Jurnalism corect


De ce a renunţat ANAF la fostul sediu al Antenelor

By Redactia , in Analize & Investigatii , at 19 iulie 2019 Etichete: , , ,

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Vămilor ne-a comunicat că a renunţat la preluarea imobilului din strada Gârlei, care a aparţinut familiei Voiculescu, din cauza unor procese având ca obiect stabilirea dreptului de preempţiune la cumpărarea acestuia.

În acest moment, fostul sediu al Antenelor se află în posesia statului, în administrarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţie care a propus preluarea blocului de către ANAF. Iniţial Fiscul a fost de acord cu propunerea, apoi s-a răzgândit subit.
Am întrebat la ANAF cine a semnat efectiv că renunţă la preluarea imobilului, dar acestă informaţie nu ne-a fost transmisă. Sursele mainnews.ro susţin că adresa a fost semnată de fosta şefă a instituţiei, Mihaela Triculescu, o prietenă a lui Darius Vâlcov, plecată din funcţie odată cu demiterea protectorului său.

Decizii contradictorii

Răspunsul ANAF mai precizează că pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a V-a Civilă, este înregistrată acţiunea societăţii Antena TV Group SA, în vederea stabilirii dreptului de preempţiune la cumpărarea bunului imobil în suprafaţă de 22.220 mp, un proces similar fiind înregistrat ulterior având ca obiect stabilirea dreptului de preempţiune la cumpărarea unei părţi din terenul în cauză.
Între timp, procesele s-au conexat şi pe 4 decembrie anul trecut tribunalul a anulat cererea de chemare în judecată depusă de avocaţii lui Dan Voiculescu. Aceştia au cerut reexaminarea cererii şi, în martie 2019, aceeaşi instanţă a decis că „revine asupra anulării cererii de chemare în judecată, dispuse prin încheierea din camera de consiliu din data de 4 decembrie 2018, şi retrimite cauza completului iniţial învestit”.

Citeste si:  ANAF a renunțat să preia sediul Grivco. Decizia a fost luată de Mihaela Triculescu, fosta protejată a lui Darius Vâlcov

ANAF nu se pune rău cu Antenele

ANAF mai susţine că nu poate ocupa blocul lui Voiculescu înainte de finalizarea procedurilor judiciare, lucru cel puţin discutabil. „Faţă de cele arătate, coroborat cu faptul că nu se putea estima întinderea în timp a judecăţii cauzei, precum şi cu faptul că transmiterea nu se putea realiza înainte de finalizarea procedurilor judiciare, instituţia noastră a înţeles să renunţe la solicitarea de transmitere în administrare a bunului respectiv, acesta rămânând în proprietatea privată a statului”, se mai arată în răspunsul ANAF.

Prietena lui Vâlcov a semnat

Mainnews a arătat că, pe 13 mai 2019, ANAF, prin Direcția generală a Vămilor, a comunicat Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) că renunță la preluarea imobilului din strada Gârlei nr 1, fostul sediu GRIVCO. Potrivit unor surse din instituție, adresa a fost semnată de fosta șefă a ANAF, Mihaela Triculescu, protejata lui Darius Vâlcov. Decizia vine după ce, nu cu mult timp înainte, ANAF a solicitat proprietatea pentru a servi drept sediu al Direcţiei Generale a Vămilor.

”La data de 13.05.2019, autoritatea solicitantă (ANAF/Direcția Generală a Vămilor) a comunicat faptul că renunță la cererea de transmitere cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Naționale de Administrare a Fiscală/Direcției Generale a Vămilor, în scopul utilizării ca sediu principal/secundar, a imobilului situat în București, str. Gârlei nr. 1D, sector 1. Solicitarea de renunțare a fost transmisă către Ministerul Finanțelor Publice, precum și către Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale – ANAF”, se arată în anunțul de pe site-ul ANABI despre imobilul din strada Gârlei, construcție și teren care au aparținut lui Dan Voiculescu.

Citeste si:  ANALIZĂ Baronii PSD iau partea leului și în partid și de la Guvern. Ultimul tun cerut înaintea plecării din Palatul Victoria

Potrivit anunțului din secțiunea ”imobile reutilizate public”, este vorba de un teren intravilan (29.220 mp) înscris în Cartea Funciară și Construcții nerezidențiale (clădiri cu destinație de birouri, laboratoare, depozite și magazii, garaj, atelier mecanic/auto/reparații/sudură/tâmplărie/întreținere, pichet incendiu, arhivă etc.) înscris în Cartea Funciară în valoare totală de 76.253.500 de lei.

ANAF s-a răzgândit peste noapte

ANABI a propus Ministerului Finanțelor Publice transmiterea cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea unei instituții publice de interes național a imobilului susamintit.

Astfel, în urmă cu câteva luni, ANAF a cerut să-i fie atribuită proprietatea de 3 hectare (teren şi clădiri) pentru a servi drept sediu al Direcţiei Generale a Vămilor.

Potrivit unor surse din ANAF, această cererea a fost analizată la nivelul instituției, s-a convenit că este o propunere bună, ministerul Finanațelor Publice trebuia să emită o hotărâre de guvern în acest sens, și până să se emită această hotărâre, ANAF s-a răzgândit și a notificat ANABI că nu mai vrea cladirea care a aparținut lui Dan Voiculescu.

ANAF a recuperat doar 8,7 milioane de euro din totalul de peste 60 de milioane de euro, prejudiciul stabilit prin sentinţa defintivă de condamnare.

Voiculescu a fost găsit vinovat pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de cercetări alimentare (ICA). Prejudiciul stabilit a fost de 60 milioane de euro. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare și a fost eliberat după trei ani de detenție.

Citeste si:  Sevil Shhaideh şi secretarul de stat Gâdea nu recunosc faptele în dosarul Belina şi nu vor procedură simplificată de judecată

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW