Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


David Popovici, elogiat de presa franceză: „Veni, Vidi, Popovici”

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 august 2022

Dublul campion mondial David Popovici a fost elogiat în presa internațională, după ce a câștigat două medalii de aur cu record mondial la Campionatele Europene de Natație de la Roma, în proba de 100 metri liber, respectiv 200 metri liber. „Românul minune”, „tânărul care a stârnit un tunet”, sau „cel mai rapid înotător din lume” sunt câteva dintre laudele adresate de jurnaliștii francezi. 

Înotătorul român mai are în palmares nouă medalii obţinute la CE de juniori în 2021 şi 2022 (şapte de aur), un aur continental obţinut în 2021 în bazin scurt şi două titluri mondiale obţinute în acest an la Budapesta (100 m liber şi 200 m liber).

Cotidianul Le Figaro l-a numit pe David „românul minune”, devenit campion european cu al treilea timp din istorie, după victoria de luni, 15 august, la proba de 200 metri liber.

„În frunte imediat după start, românul minune nu a cedat niciodată primul loc, ba chiar a accelerat în ultimii 100 de metri până cu mult în fața elvețianului Antonio Djakovic (1.45.60) și a austriacului Felix Auboeck (1.45.89). Popovici și-a îmbunătățit cu aproape trei zecimi recordul personal, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta din 20 iunie în 1.43.21, fosta cea mai bună notă mondială la categoria juniori. El continuă să sfideze limitele timpului, după ce a câștigat sâmbătă titlul european la distanța regina a înotului, 100m, batând recordul mondial deținut de brazilianul César Cielo, în combinație, în 46.86”, au scris jurnaliștii francezi. 

„Veni, Vidi, Popovici”

Și L’Equipe a remarcat performanțele înnotătorului român de 17 ani, care sâmbătă, 13 august, a încheiat proba de 100 metri liber cu timpul 46.86, cel mai bun reuşit vreodată de un înotător din lume.

„Sâmbătă, când cerul Romei s-a făcut din nou albastru, tânărul român a stârnit un tunet. În 46”86, a devenit campion european prin ştergerea recordului mondial pe care brazilianul César Cielo îl stabilise în acelaşi bazin în 2009 şi care s-a grăbit să-l felicite pe reţelele de socializare”, notează cotidianul francez.

„Este singur pe planeta lui”

„Este singur pe planeta lui. Medaliat cu aur cu record mondial la 100 m liber, românul de 17 ani a dublat miza luni la 200 m liber. Câştigător într-un timp supersonic de 1’42”97, a fost cu mult înaintea elveţianului Antonio Djakovic (la 2”63) şi a austriacului Felix Auboeck (la 2”92).

Nu a existat niciodată suspans în aceşti 200 de metri. În frunte după primele două viraje, a dat un adevărat spectacol în a doua parte a cursei pentru a triumfa cu uşurinţă. Şi-a doborât propriul record mondial de juniori, precum şi cel al campionatului european. Minunea din România devine al treilea cel mai rapid om din istorie după Michael Phelps şi deţinătorul recordului mondial german Paul Biedermann (1’42″00)”, relatează L’Equipe.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *