Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Date îngrijorătoare, publicate de INS: Producţia industrială, în scădere

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 martie 2023 Etichete: , ,

Producţia industrială a fost mai mică cu 5,4% ca serie brută, în luna ianuarie a acestui an, şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de luna ianuarie 2022, arată datele publicate marţi, 14 martie, de Institutul Naţional de Statistică.

„În luna ianuarie 2023, producţia industrială a crescut faţă de luna decembrie 2022, atât ca serie brută (+3,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+2%). Faţă de luna ianuarie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 5,4% ca serie brută şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, arată datele INS.

În luna ianuarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna decembrie 2022 cu 3,5%. Explicația este legată în principal de faptul că ultima lună a anului cuprinde mai multe libere pentru angajați.

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 9,5%, respectiv cu 1,9%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%.

Industria prelucrătoare a crescut cu 2,4%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-14,4%) şi industria prelucrătoare (-3,9%).

Industria extractivă a crescut cu 0,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 6,1%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,8%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%).

Industria extractivă a crescut cu 0,8%.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii