Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Date îngrijorătoare ale Poliției Române. Câte omoruri, violuri și alte violențe au avut loc în anul 2019/ Cifrele au crescut, comparativ cu anul 2018

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 februarie 2020 Etichete: , , ,

Datele înregistrate în anul 2019 privind numărul de infracțiuni săvârșite la nivel național sunt îngrijorătoare. Potrivit cifrelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române la solicitarea mainnews.ro, anul trecut numărul infracțiunilor a crescut comparativ cu anul 2018.

În anul 2019 au fost raportate Poliției Române 44.094 de infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Numărul a crescut foarte mult, comparativ cu anul 2018, în care au fost înregistrate 38.445 de astfel de infracțiuni.

De asemenea, numărul a crescut și în cazul infracțiunilor de viol. Dacă în 2018 au fost sesizate 1.999 de violuri, în anul 2019 au fost raportate cu 140 mai multe, adică 2.139.

Mai puține infracțiuni de omor în 2019

La capitolul crime situația a stat diferit. Potrivit datelor furnizate de oamenii legii, în anul 2019 au fost sesizate 223 de infracțiuni de omor, cu nouă cazuri mai puține decât în urmă cu doi ani, unde au fost înregistrate 223 de crime.

Cu toate acestea, unul dintre cazurile petrecute în România privind violența de familie ar putea aduce speranță și curaj victimelor acestor infracțiuni.

Statul român, condamnat la CEDO.

Statul român a fost condamnat, marți, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că procurorii de la noi au refuzat să ancheteze situația unei femei care se plângea că este victima violenței în familie și de cyber-violență din partea fostului soț.

Conform unui comunicat al Asociației Vedem Just, femeia a făcut mai multe plângeri împotriva fostului soț.

“Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv”, potrivit Vedem Just.

Femeia susține că a fost amenințată cu moartea și a fost lovită ca să-și retragă plângerea de la poliție. Mai mult, victima spune că fostul ei soț i-a accesat în mod abuziv conturile electronice, a intrat pe Facebook și a făcut copii ale conversațiilor sale private.

Cyber – violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor și presupune încălcarea confidențialității informatice, intruziunea în computerul victimei și preluarea, distribuirea și manipularea de date și imagini cu caracter personal.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de “încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Potrivit sursei citate, femeia ar trebui să primească de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Cazuri de violență în familie în ultimele luni

Unul dintre cazurile cunoscute de violență în familie petrecut în ultima lună este cel în care Daniela Crudu, o femeie cunoscută în România prin intermediul unor emisiuni TV, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătută de partenerul său.

Un alt caz care a îngrozit România în anul 2020 este cel petrecut în Suceava, unde un tânăr în vârstă de 19 ani a fost filmat în timp ce își biciuia iubita minoră și însărcinată și o obliga să-și țină palmele pe cărbuni aprinși. Fata a refuzat să depună plângere, însă oamenii legii au reușit să îl aresteze pentru 30 de zile pe individ.

Pe 21 februarie 2020 a avut loc un eveniment neobișnuit. Un polițist a sunat la 112 și a anunțat că este agresat de soție. Mai mult, bărbatul susține că fiica lui, în vârstă de 16 ani, era lovită de mama vitregă.

A fost emis un ordin de protecție provizoriu, iar femeia nu mai are voie să se apropie de cei doi pe parcusul a cinci zile.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW