Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Data propusă de Autoritatea Electorală Permanentă pentru organizarea alegerilor locale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 iunie 2020 Etichete: , , ,

Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale din 2020 să fie organizate pe 27 septembire. AEP a elaborat actul normativ care stabilește data alegerilor locale.

Proiectul de lege actul urmează să intre în vigoare cel târziu pe data de 29 iulie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora”, a anunțat AEP.

Instituia precizează că data alegerilor este stabilită prin hotărârea Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

”Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor  art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale. De asemenea, se prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020, astfel că devin incidente prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003, republicată”, a mai transmsi AEP.

Parlamentul a decis, luni, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la data de 1 noiembrie, legea fiind promulgată, miercuri, de  preşedintele Klaus Iohannis.

sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW