Friday, December 3, 2021
Jurnalism corect


Daniel Tudorache rămâne sub control judiciar / ICCJ a respins contestația fostului primar al Sectorului 1

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 ianuarie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi contestațiile formulate de Daniel Tudorache și fosta sa soție împotriva măsurii controlului judiciar pe cauțiune. Fostul primar al Sectorului 1 este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, iar cauțiunea stabilită de DNA este de 1 milion de euro

Respinge, ca nefondate, plângerile formulate de petenţii Tudorache Daniel şi Tudorache Constanţa Adina împotriva ordonanţelor nr.705/P/2016 din data de 21 ianuarie 2021 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate celor de Corupţie, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune. Respinge ca nefondate cererile petenţilor de revocare a măsurii controlului judiciar pe cauţiune, de înlocuire a acestuia cu măsura controlului judiciar şi de modificare a obligaţiilor instituite în sarcina acestora. Obligă petenţii la plata sumei de câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 28 ianuarie 2021”, este hotărârea ÎCCJ.

Daniel Tudorache și fosta sa soție, Adina Tudorache, au depus garanții imobiliare pentru acoperirea cauțiunii, iar un om de afaceri, la rândul său implicat în dosar, a depus sub formă de numerar suma de 75.000 euro.

Fostul primar al Sectorului 1 a încheiat o convenție cu fosta sa soție în care acesta a garantat cauțiunea cu trei imobile a căror valoare depășește 1 milion de euro, conform surselor MainNews.ro.

Între timp, Tudorache și-a preluat mandatul de deputat ales pe listele Partidului Social Democrat.

Redăm acuzațiile anchetatorilor:

”În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.  De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni”, a transmis DNA. 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW