Saturday, November 27, 2021
Jurnalism corect


Daniel Petrescu, desemnat noul şef al Statului Major al Apărării/Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de la MApN

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 1 decembrie 2019 Etichete: , ,

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a fost desemnat, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, printr-o ceremonie oficială, noul şef al Statului Major al Apărării.

Inquam Photos / Octav Ganea

„Preluaţi, astăzi, mandatul de Şef al Statului Major al Apărării, instituţie care exercită rolul de conducere a Armatei României, şi vă revine responsabilitatea de a continua să asiguraţi starea de pregătire a Armatei pentru îndeplinirea tuturor misiunilor sale de apărare a ţării. Viziunea strategică prospectivă este esenţială pentru a avea o structură de forţe capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni prevăzute de Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi de Strategia Militară a României şi în concordanţă cu angajamentele asumate de România în cadrul NATO”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele, la ceremonia de învestire.

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea generalului-locotenent Daniel Petrescu în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie.

Generalul-locotenent Petrescu este veteran al teatrelor de operaţii, cu misiuni executate la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” în:

 • misiunea ISAF din Afganistan, în perioada iulie 2006 – ianuarie 2007, perioadă în care a fost şi comandant al contingentului naţional în acest teatru de operaţii;
 • operaţia de tip coaliţie ANTICA BABILONIA în Irak, în perioada ianuarie- august 2005;
 • misiunile KFOR din Kosovo (octombrie 2003) şi SFOR din Bosnia şi Herţegovina (octombrie 2004), în care batalionul pe care l-a comandat s-a aflat în rezerva strategică a NATO.

Din iulie 2019, până în prezent, generalul-locotenent Petrescu a fost locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.

În perioada 2017-2019, generalul-locotenent Petrescu a fost comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din Bucureşti.

Experienţa sa profesională include funcţii îndeplinite la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii.

Generalul-locotenent Petrescu a primit mai multe distinctii şi medalii de-a lungul carierei sale, printre care amintim:

 • Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război
 • Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a II-a
 • Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari
 • Medalia „US Army Commendation”
 • Medalia „NATO non- article 5” Medalia ONU „În Serviciul Păcii”

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW