Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Dăncilă, despre refuzul opoziției de a semna Pactul pentru Bunăstare: N-am crezut că este atât de greu să vă puneți semnătura pe un text de bun-simț

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 16 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Viorica Dăncilă a declarat, într-o conferință de presă, că nu a crezut că este atât de greu să convingă opoziția să semneze Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor. Cu această ocazie, premierul a lansat și un atac la adresa PNL, a fostului său coleg de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, dar și la adresa președintelui Iohannis.

„Stimați oameni de stat, nu am crezut că vă va fi atât de greu să vă puneți semnătura pe un text de bun-simț, pe o asumare concisă și clară că veți continua măsurile menite să aducă bunăstare oamenilor. Nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate”, a declarat Dăncilă

„Vreau ca toate partidele politice din România să își asume ca obiectiv bunăstarea oamenilor. Și să facă acest lucru în scris. Nu propriile interese, nu calcule electorale, nu acorduri care nu reprezintă nimic altceva decât târguieli politice.

Nimic din ce am văzut în ultima perioadă din partea opoziției nu a fost gândit pentru români, nicio inițiativă menită să aducă vreo formă de progres în viața de zi cu zi a fiecăruia.

Orice abordare care nu are în centrul ei bunăstarea și interesul oamenilor este una nocivă și trebuie să dispară”, a declarat premierul.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că ea însăși a semnat acest pact. În același timp, premierul salută decizia grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților de a se alătura acordului.

Referitor la refuzul din partea opoziției de a semna pactul, Dăncilă spune că PNL a încercat cel mai tare să ocolească acest acord, în condițiile în care, spune premierul, în guvernarea lor s-au tăiat pensiile și salariile românilor

„Am văzut însă și o serie de reacții și răspunsuri care mă îngrijorează. Ne îngrijorează pe toți cei care, cu bună-credință, ne asumăm să respectăm aceste principii pentru binele oamenilor.

Tocmai principalul partid de dreapta, cel ce are precedente de tăiere a pensiilor și salariilor, a încercat cel mai tare să ocolească semnarea acestui pact. Cei ce au mai tăiat în trecut de la oameni ne-au ignorat apelul. Românii văd însă acest lucru. Și nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat în guvernarea din 2010-2012.

Tot din partea opoziției am văzut și încercarea de a negocia bunăstarea oamenilor, de a condiționa semnarea pactului de demisia guvernului și alegeri anticipate. Deci dreapta pune condiții de ordin politic partidului de guvernământ ca să își asume că nu vor tăia de la români. Ce spune acest lucru despre “oamenii noi” și despre cât sunt de hotărâți să vină la guvernare ca să reînceapă tăierile și austeritatea?

Condiționarea bunăstării oamenilor de avantaje electorale pentru aceste partide este cinică și este periculoasă pentru societate și pentru democrație. Bunăstarea românilor nu se negociază!”, a spus premierul.

Premierul a mai spus că Tăriceanu a ales să rupă coaliția și „să facă jocurile politice ale altora”.

„Alții au venit și au spus că acest pact este un gest politic. Și acest lucru ni-l spune textual tocmai cel care și-a sacrificat partidul și a abandonat guvernarea ca să facă jocurile politice ale altora. Tocmai cel ce a desconsiderat complet votul oamenilor din 2016 și voința propriului partid vine și vorbește de gesturi politice”, a mai declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă l-a atacat încă o dată pe președintele României spunând că acesta „trece mai departe când este vorba de făcut bine”.

„Iar șeful statului, domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că a citit pactul pentru români și a trecut mai departe. Așa cum a trecut timp de 5 ani mai departe, peste tot ce a însemnat progresul și bunăstarea propriului popor. Președintele trece întotdeauna mai departe când are ocazia să facă bine, însă alege să se oprească și să își exercite funcția și doar atunci când are ocazia să blocheze și să facă rău propriei țări, inclusiv prin nerespectarea Constituției”, a mai afirmat șefa Guvernului.

Context

Viorica Dăncilă propune un „Pact Național pentru Bunăstarea Românilor” prin care partidele politice din opoziție să se angajeze ca, în cazul în care vor ajunge la putere, nu vor tăia salariile și pensiile.

Liderul Pro România, Victor Ponta a anunțat că susține acest pact. În același timp, Ponta spune că va semna și moțiunea de cenzură.

Mailul cu „Pactul Național” a fost trimis partidelor politice din România de pe adresa Liviu Dragnea_Cabinet Președinte.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW