Monday, October 25, 2021
Jurnalism corect


Dăncilă, despre decizia JURI privind candidatura Rovanei Plumb: Este un conflict între legislația țării și cea europeană

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 30 septembrie 2019 Etichete: , ,

Viorica Dăncilă a declarat, referitor la decizia JURI de respingere a candidaturii Rovanei Plumb, că este vorba de un conflict dintre legislația din România și legislația europeană. Premierul a mai spus că va face o nouă propunere de comisar european.

„Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul UE.

Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situația sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări.

Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere.

Iar atitudinea Comisiei JURI a fost profund încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar European.

Și să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Să nu uităm că președintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloș! Să-l întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demersuri a întreprins în acest sens și care este mai exact influența dumnealui în ceea ce privește decizia de astăzi.

Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același “de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari – conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția”, a declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a făcut o comparație dintre vizita sa în Statele Unite și deplasarea contracandidaților săi, Klaus Iohannis și Dan Barna.

„Am avut săptămâna trecută, după cum știți, o vizită de lucru în SUA. Un demers pe care unii s-au străduit foarte tare să îl minimizeze și să îl deprecieze. Am văzut comparații între vizitele celor 3 candidați la prezidențiale și cred că este esențial să facem foarte clare niște aspecte:

Spre deosebire de domnii Iohannis și Barna, eu nu m-am dus în SUA să fac poze sau să lansez cărți. Eu am avut o vizită de lucru, nu o deplasare de campanie.

Eu nu m-am dus în State pentru poze sau șepci. Am venit cu angajamente ferme și proiecții pentru țară. Asta este diferența dintre mine și domnii prezidențiabili: interesul țării”, a mai spus premierul.

Referitor la moțiunea de cenzură, prim-ministrul României este convins că nu va trece.

„Acești oameni duc o luptă totală cu tot ce e în interesul României. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pentru textul moțiunii de cenzură și dărâmarea guvernului – la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de dăunător pentru români și societate.

Am mai văzut acest film. Filmul veșnicei moțiuni, care, până acum, mai degrabă a dărâmat și dezbinat opoziția decât guvernul.

Au mai încercat acest lucru și s-au făcut de râs la vot. Pentru că nu toți parlamentarii stau încolonați în spatele așa-zisului viitor premier, domnul Orban.(…)

De aceea ultima moțiune nu a trecut și de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credință nu pot da un vot real de sprijin și susținere pentru nimic. Aroganța de care dau dovadă acum i-a mai costat o dată rușinea de a-și vedea picată la vot moțiunea mult trâmbițată. O vor trăi din nou, pentru că nu au învățat lecția responsabilității.

Ca să fie clar: această moțiune nu va trece”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai afirmat că președintele Iohannis încalcă, în continuare, Constituția și că dă dovadă de aroganță.

„Și dacă tot vorbim de aroganță și lecții neînvățate, avem în continuare un președinte în funcție care încalcă Constituția. Au trecut două săptămâni de la decizia CCR, iar președintele continuă să refuze să numească miniștrii interimari. În ce țară este posibilă această încălcare? În ce stat european mai este în funcție un președinte care calcă în picioare legea fundamentală a țării?

I-am adresat domnului Iohannis inclusiv o scrisoare deschisă pentru a-i cere să își facă datoria constituțională.(…) Nu am primit niciun răspuns, nu am văzut nicio decizie.

Avem cel mai iresponsabil președinte pe care l-a văzut România vreodată, unul care acționează conștient împotriva propriului popor. Un președinte care a uitat de români și de țara lui și a pornit o campanie oarbă, agresivă, împotriva partidului de guvernământ”, a conchis premierul.

sursa foto: Facebook

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW