Saturday, September 26, 2020
Jurnalism corect


Dana Gîrbovan îşi retrage demisia din magistratură după ce Iohannis a respins-o pentru funcţia de ministru al Justiţiei

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 28 august 2019 Etichete: , , ,

Judecătoarea Dana Gîrbovan anunță că își retrage demisia din magistratură, în contextul în care președintele României nu a acceptat să o numească în funcția de ministru al Justiției.

„Am luat act de decizia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al justitiei. Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este „total impotriva valorilor democratice”, dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea.

Am acceptat aceasta propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al justitiei urmarind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justitiei la normalitate: conditii optime de munca pentru judecatori si procurori, respect pentru drepturile omului, garantii de independenta.

Am prezentat transparent aceste obiective, ca punct de plecare pentru un proiect ce urmarea exclusiv imbunatatirea actului de justitiei si consolidarea independentei acesteia, avand mereu in minte dreptul fiecarui cetatean la un proces echitabil, ca si conditie indispendabila a prezervarii tuturor drepturilor si libertatilor sale fundamentale.”, a spus Gîrbovan.

Gîrbovan: Propunerea numirii mele a stârnit multă minciună și calomnie

Aceasta susține că propunerea numirii sale în funcția de ministru al Justiției a stârnit multe cumentarii, multă minciună și calomnie, însă nu a găsit nici o propunere care să conțină măcar o soluție la problemele din justiție.

„Jocurile si calculele politice se dovedesc, insa, mai importante decat solutiile reale pentru justitie, de care sa beneficieze cetatenii.

Propunerea numirii mele a starnit ample si vaste comentarii, multa minciuna si calomnie, insa nu am gasit nici macar o minima dezbatere, nici o propunere facute de oameni politici, jurnalisti sau comentatori, care sa contina macar o singura solutie la problemele din justitie, ce greveaza munca a mii de judecatori si procurori si afecteaza milioane de cetateni.

Am spus ca omul trebuie sa fie repus in centrul interesului statului si al justitie, dar reactiile din aceste zile au demonstrat, din nou, ca romanul si nevoia lui pentru dreptate si justitie echitabila, profesionista si independenta nu conteaza.

S-a vazut din nou ca justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman.”, a mai spus judecătoarea.

Dana Gîrbovan își retrage demisia depusă la CSM

Gîrbovan a anunțat că își va retrage demisia depusă la CSM, fiindcă nu mai este necesară, având în vedere decizia președintelui Klaus Iohannis.

„Mi-am inaintat demisia catre sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt.

In final, multumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-ati transmis in aceste zile. Dincolo de toate atacurile la persoana mea, am fost coplesita de sprijinul celor care mi-au transmis incurajari si gandurile lor bune. Numarul lor impresionat este o dovada in plus ca problemele din justitie afecteaza un numar enorm de romani, oameni care isi doresc cu adevarat un act de justitie independent si profesionist.”, a mai spus ea.

Gîrbovan: „Cetățeanul trebuie să redevină centrul interesului pentru justiție”

În final, Dana Gîrbovan a subliniat că justiția nu este nici a judecătorilor, nici a ministrului de justiție, nici a președintelui. Justiția este garanția drepturilor fundamentale ale omului.

„Justitia nu e nici a judecatorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justitie, nici a presedintelui si nici a vreunei alte institutii. Justitia este garantia drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii fiecarui cetatean, de aceea CETATEANUL trebuie sa redevina centrul interesului pentru justitie si nici un efort nu este prea mare pentru aceasta.

O Romanie normala este una in care statul respecta drepturile fiecarui roman si unde justitia nu este folosita in batalii politice!

In asta cred si pentru asta voi lupta in continuare!”, a încheiat Dana Gîrbovan.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW