Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Dana Gîrbovan, despre refuzul președintelui Iohannis de a o accepta ministru al Justiției: Am avut poziţii care nu au fost uşor de digerat

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 12 septembrie 2019 Etichete: , ,

Dana Gîrbovan, propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru șefia Ministerului Justiției, susține că președintele Klaus Iohannis nu a acceptat numirea ei pentru că a „avut poziţii care nu au fost uşor de digerat de preşedinte”. Gîrbovan a reamintit solicitarea făcută către CSAT pentru a se verifica dacă au existat magistrați colaboratori ai fostei securități. 

„În timp într-adevăr am avut poziţii care nu au fost neapărat uşor de digerat de către preşedinte, mai ales în calitatea domniei sale de preşedinte al CSAT-ului. Mi-aduc aminte, cred că în 2016, ceream cu insistenţă CSAT-ului şi preşedintelui să publice toate hotărârile care au privind justiţia şi, de asemenea, care este procedura prin care CSAT-ul a verificat judecătorii din această ţară şi procurorii şi a ajuns la concluzia că nu există printre ei acoperiţi sau colaboratori sau informatori. Iar una din replicile de atunci ale domnului preşedinte a fost: <Probabil liderii asociaţiilor sunt în campanie electorală>. Urmau alegerile pentru CSM. Pentru noi sunt lucruri foarte importante”, a spus Dana Gîrbovan, la ”Marius Tuca Show”.

Dana Gîrbovan a criticat și întrebarile care au fost formulate de președintele Klaus Iohannis la referendumul din 26 mai, despre care spune că nu respectă drepturile omului.

„Preşedintele a făcut vorbire la referendumul din 28 mai. În realitate oamenii au votat o justiţie independentă, au ascultat îndemnurile. Acesta a fost semnalul şi votul pe care cetăţenii l-au dat. Însă, dincolo de simbol, există consecinţe juridice, iar la momentul respectiv am atras atenţia asupra acestui lucru pentru că cele două întrebări, care de fapt erau mai mult 4-6, nu corespundeau valorilor pe care preşedintele susţine că le-a avut. Prima întrebare făcea referire la amnistie şi graţiere. Nu poţi să excluzi în mod absolut o persoană de la dreptul de a fi iertată. Am dat exemplu atunci, că poţi avea în închisoare o persoană condamnată pentru corupţie, dar într-un moment de cataclism, incendiu ajută alţi oameni, sau este într-o circumstanţă umanitară deosebit, poate merită clemenţa statului”, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis penntru funcţia de ministru al Justiţiei.

Judecătorul Dana Gîrbovan crede că a fost refuzată de preşedintele României pentru funcţia de ministru al Justiţiei deoarece, în viziunea şefului statului, valorile constituţionale pe care le împărtăţeşte magistratul sunt contrare celor împărtăşite de Iohannis.

„În afară de ce a comunicat domnul preşedinte în comunicatul de presă public, nu a existat o altă motivare, deşi este obligatoriu în cazul remanierii de a se da act scris în care să se dea motivele că propunerea pentrru un minister nu corespunde portofoliului respectiv. (…) Câtă vreme preşedintele şi-a asumat respingerea individuală a fiecărui membru aştept motivele pentru care nu corespund. Nu este cazul, deocamdată, rămâne doar opinia domniei sale. A exprimat, într-un mod foarte tranşant, aceea că valorile constituţionale, democratice, pe care eu le impărtăşeasc ar fi contrare celor împărtăşite de preşedinte şi o parte din cetăţenii României”, a declarat Dana Gîrbovan la Marius Tucă Show.

Magistratul mai spune că, odată ce și-a exprimat intenția de a ocupa postul de Ministru al Justiției, în spațiul public au apărut mai multe informații false.

„Dezamăgitor, nu din punct de vedere al coerenţei lor, am fost atacată pentru că acolo a fost o minciună, o minciună uşor de demontat cu faptul că aş fi susţinut OUG 13. S-a rostogolit. e simplu de verificat. Dacă mergi şi promovezi o anumită afirmaţie, care nu e judecată de valoare, la un simplu google, găseai că sunt două comunicate din care rezulta poziţia asociaţiei. Era o chestie minimă de verificare. Dacă în spaţiul public ne permitem astfel de fake news-uri, ce cu uşurinţă pot fi demontate, încrederea generală în ce e viaţă publică scade dramatic. Nu ştiu cât ne mai permitem să scădem din acest punct de vedere”, a declarat Dana Gîrbovan, la „Marius Tucă Show”.

Foto: INQUAM PHOTOS

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW