Thursday, May 6, 2021
Jurnalism corect


Dan Voiculescu scapă de dosarul în care a fost acuzat că a declanșat o campanie de discreditare împotriva unor oameni de afaceri, în schimbul unor contracte de publicitate / Care sunt motivele clasării anchetei

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 30 aprilie 2021

Dan Voiculescu a scăpat de dosarul în care a fost acuzat de șantaj, după ce i-ar fi amenințat pe administratorii a trei firme că va declanșa o campanie agresivă de discreditare, dacă nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă pe care îl conducea. Procurorii DNA susțin că nu au identificat probe certe din care să reiasă că există o legătură între articolele negative apărute presă, referitoare la oamenii de afaceri menționați, și încheierea contractelor de publicitate.

La data de 03 martie 2021, față de infracțiunile reținute în sarcina persoanei menționate în comunicatul de mai sus, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că au epuizat toate mijloacele probatorii în cadrul anchetei și nu au rezultat probe certe și suficiente că Dan Voiculescu ar fi încălcat legea.

Concret, pe parcursul derulării anchetei, nu au fost identificate probe certe din care să poată fi stabilită o legătură de cauzalitate între articolele de presă negative la adresa oamenilor de afaceri mai sus menționați și încheierea de către aceștia a unor contracte de publicitate cu unele societăți ce aparțineau inculpatului, în condițiile în care aceste relații comerciale existau și anterior”, a precizat sursa citată.

Context

Pe 3 iulie 2014, procurorii l-au plasat sub control judiciar pe Dan Voiculescu, acuzat de șantaj, după ce ar fi amenințat administratorii a trei firme că va declanșa o campanie agresivă de discreditare, dacă nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă pe care îl conducea.

Sub această ameninţare, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totală de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.
Un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, amenințării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri.

Potrivit probelor administrate în cauză, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.

Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă INTACT MEDIA şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3”, erau acuzațiile procurorilor DNA. 

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW