PoliticStirile zilei

Dan Voiculescu l-ar vrea pe Eduard Hellvig candidat comun la președinție / Răspunsul fostului director al SRI

Realizatorul TV Radu Tudor, angajat al postului Antena 3, patronat de Dan Voiculescu, l-a propus marți pe Eduard Hellvig drept candidat comun al PSD, PNL, USR și UDMR la președinția României. Într-un text publicat pe platforma X, fostul director al Serviciului Român de Informații, recent revenit în PNL, a transmis că nu va candida pentru absolut nicio funcție. 

După ce în linii mari s-au înțeles pentru formarea unei coaliții de guvernare, autointitulatele partide „proeuropene”, PSD, PNL, USR și UDMR își caută candidat la președinție. După rezultatul lamentabil înregistrat la prima tentativă de alegeri, Marcel Ciolacu nu pare să își dorească o nouă umilință, în timp ce lidera USR, Elena Lasconi, aproape președinte al țării în urmă cu câteva zile, nu este văzută nici pe departe ca un candidat capabil să atragă voturile acestor patru partide.

Voiculescu l-ar vrea pe Hellvig

Așadar, castingul a început. Liberalii l-ar vrea pe Ilie Bolojan, în timp ce prin spațiul public circulă și alte nume: primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, și chiar Theodor Paleologu, cel care și-a mai încercat o dată norocul la prezidențiale, în 2019, când a strâns în jur de 5%.

O altă propunere, aparent bizară, a apărut marți din cercul fostului turnător la Securitate, Dan Voiculescu. Radu Tudor, realizator la Antena 3, postul patronat de „Felix”, l-a nominalizat pe Eduard Hellvig. Fostul director al SRI a fost ales deputat în 2004 din partea Partidul Umanist din Romania, fondat de Voiculescu.

Nu a durat decât câteva ore, iar „modestul” Hellvig a declinat propunerea, printr-un text publicat pe X.

„Nu candidez pentru nicio funcție, deci pot să îmi acord libertatea de a rămâne obiectiv și lucid în zilele acestea de emoție profundă. Câteva idei, în ordine subiectivă, despre oameni și principii. Căutarea elementelor de guvernare, a principiilor, nu ar trebui să fie o misiune prea complicată. Furia oamenilor s-a clădit pe neajunsuri economice și lipsă de orizont real de dezvoltare. Ca atare, eficientizarea statului, reducerea cheltuielilor publice și reclădirea încrederii în instituții sunt opțiunile generale corecte pentru o guvernare bună. Formarea efectivă a noului Guvern și desemnarea unui candidat sau a mai multor candidați pentru președinție vor fi conversații despre principii, dar mai cu seamă acum despre oameni. Negocierile, care pornesc de la principii de guvernare, vor ajunge inevitabil la nume. Care nume vor întruchipa principiile. Cum principiile nu au fost niciodată seducătoare, devine important ca oamenii care le vor ilustra să fie impecabili”, a scris Hellvig.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button