Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Dan Vîlceanu îi răspunde lui Marcel Ciolacu: Mi-e greu să cred că putem intra în PNRR, pentru că a fost deja aprobat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor și al Transporturilor, a declarat joi, 11 noiembrie, că Partidul Național Liberal (PNL) nu susține modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul în care Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit de forma actuală a documentului.

Mi-e greu să cred că putem intra în PNRR, pentru că a fost deja aprobat. A existat această discuţie, nu vă ascund, dar nu s-a pus problema de partea de reforme, ci strict dacă există posibilitatea de realocare a unor sume de la un capitol la altul. Rămâne de văzut dacă e posibil şi asta”, a declarat Dan Vîlceanu, joi, la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului Băneasa, citat de Agerpres.

Dan Vîlceanu a adăugat că propunerile PSD de modificare a PNRR au fost legate de proiectele incluse în documentul aprobat de Comisia Europeană.

Reformele sunt acele 64 de reforme, rămân aceleaşi reforme, nu se schimbă nimic”, a spus ministrul interimar al Finanțelor.

În momentul în care jurnaliștii i-au atras atenția că modificarea proiectelor din PNRR ar putea afecta partea de reforme, Vîlceanu a răspuns: „Mă rog, mai mult sau mai puţin”.

Context

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, că vrea renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, mecanismul prin care România poate accesa 29,2 miliarde euro din fonduri europene.

Cu toate că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost deja aprobat de Consiliul Uniunii Europene, la recomandarea experților Comisiei Europene, Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit de forma actuală a documentului.

Într-un interviu acordat marți, 9 noiembrie, la România TV, liderul PSD s-a limitat doar la a critica că documentul a fost elaborat de Ministerul Proiectelor Europene în timp ce instituția era condusă de un membru USR, Cristian Ghinea.

Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR. Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm. Păi dumneavoastră vreţi eu să îmi asum tot ce a făcut USR-ul în fostul guvern? Există la Comisia Europeană această posibilitate. În şase luni anunţi. Într-un an de zile se poate renegocia”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat în mod oficial pe 28 octombrie Planul Național de Redresare și Reziliență, mecanismul prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite – până în august 2026.

Decizia Consiliului Uniunii Europene, venită după ce în prealabil și Comisia Europeană a dat undă verde, este extrem de importantă pentru că va permite plata 3,6 miliarde euro, sumă ce reprezintă pre-finanțarea de 13%.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW