Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Dan Barna și Cosette Chichirău, candidații la șefia USR, susțin că nu sunt în conflict

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 25 august 2019 Etichete: , ,

Dan Barna și Cosette Chichirău, candidații la alegerile din USR pentru președinția partidului, au declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Iași, că nu sunt în conflict.

„USR este un partid tânăr, în care libertatea de expresie este preţuită şi apreciată. Privesc toate aceste poziţionări ale colegei mele ca strategii electorale. Vom vedea până la final, când vom avea votul, la începutul lunii septembrie ce vor decide membrii partidului, pentru că, indiferent de campaniile prin care am trecut şi vom mai trece, în momentul în care avem o decizie şi un vot, partidul se aliniază cu totul în spetele poziţiei asumate de noi împreună”, a afirmat Dan Barna.

Barna a mai spus, referitor la suprapunerea dintre alegerile interne cu cele prezidențiale, că „ar fi fost o perioadă de logică electorală internă pe toată perioada alegerilor pentru președinția României”.

Chichirău: USR e un partid care se află foarte aproape de maturitate

„Eu cred că USR e un partid care este foarte aproape de maturitate. Nu suntem chiar un partid matur, dar ajungem acolo şi atunci înseamnă că avem foarte mulţi lideri. Eu pot să mă gândesc la 20-30 de lideri din USR, mulţi sunt în echipa cu care eu candidez la Biroul Naţional, care ar putea să-şi asume rolul de preşedinte al partidului. Suntem un partid democratic, asta nu înseamnă că avem un lider suprem care trebuie să-şi asume toate funcţiile: şi preşedinte de partid, şi candidat la Preşedinţia României, şi mai ştiu eu ce alte funcţii mai apar. Şi este complet legitim ca cineva să vrea să candideze, să-şi asume conducerea partidului în timp ce avem această campanie prezidenţială. În calitate de preşedinte USR aş face o campanie absolut genială pentru Dan, aş pregăti în acelaşi timp candidaţii la locale”, a declarat Cosette Chichirău.

Ea a mai spus că și-ar dori ca „USR să arate României că există şi alte modele decât liderul suprem”.

„Nu există un conflict. Dacă nu am fi un partid democratic, nu ar putea să existe critici. Eu cred că România şi USR sunt democraţii, aşa că mi se pare complet legitim să avem critici, aşa există progres”, a mai spus Chichirău.

Context

Declarațiile vin după ce, Cosette Chichirău, contracandidata lui Dan Barna la șefia USR, i-a cerut acestuia să amâne alegerile și l-a provocat la o dezbatere internă. Ea l-a acuzat pe acesta că a făcut două greșeli „care dau de gândit” membrilor USR, dar pe care are ocazia să le repare, altfe, își va pierde legitimitatea.

„Ai refuzat orice dezbatere în cursa internă pentru preşedinţia partidului până pe 31 august, ultima zi de campanie. Ai organizat alegerile interne înaintea celor prezidenţiale. Două greşeli care ne dau de gândit. Dar a greşi e omeneşte. Repară aceste greşeli acum – hai să dezbatem, hai să amânăm alegerile – şi vei putea intra onorabil în cele două curse, pentru preşedinţia USR şi a ţării. Persistă în greşeală şi îţi vei pierde legitimitatea de a candida într-un proces democratic, pentru că nu pare că susţii democraţia”, a scris Cosette Chichirău într-un mesaj postat pe un grup de discuţii al USR, potrivit Digi24.ro.

„Cred în principii şi cred în democraţie. După 16 ani petrecuţi în SUA, nu m-am întors în România ca să tac. Nu m-am întors ca să susţin nişte oameni pentru nişte funcţii. M-am întors ca să construim democraţia în România. Ajută-mă!”, i-a spus Cosette Chichirău lui Barna.

USR îşi va alege noul preşedinte la jumătatea lunii septembrie. Candidații sunt Dan Barna, actualul șef al partidului și deputatul de Iași Cosette Chichirău.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW