Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Dan Barna: Propunerea USR pentru funcția de premier este Dacian Cioloș

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2021 Etichete: , , ,

Vicepreședintele USR Dan Barna a declarat marți, 5 octombrie, că partidul  din care face parte îl va propune pe Dacian Cioloș, proaspăt ales președinte al formațiunii, pentru funcția de premier, în cazul în care Guvernul Cîțu este demis prin moțiune de cenzură, iar liberalii nu vin cu o propunere viabilă.

„Este o decizie a USR PLUS clară. Propunerea de premier este Dacian Cioloș, dar o să fie discutată. Pe structura coaliției, așa cum a fost ea semnată în decembrie 2020, prima propunere de premier aparține PNL și ne așteptăm să vină cu altă propunere decât Florin Cîțu. Dar dacă trebuie să propunem, propunerea va fi Dacian Cioloș. Suntem consecvenți”, a declarat Dan Barna, înaintea ședinței în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

Urmărește LIVE cele mai importante momente și declarații de la dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură

Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit marţi, 5 octombrie, de la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu.

Pentru ca Executivul să fie demis, sunt necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către USR PLUS.

Florin Cîțu a atacat la Curtea Constituțională demersul USR PLUS și AUR, reușind astfel să rămână în funcție până după Congresul PNL, în care a fost ales președinte al partidului.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

Pe 28 septembrie, în contextul în care CCR a dat dreptate USR PLUS și AUR cu privire la moțiunea de cenzură, PSD a depus o altă moțiune, care va fi votată în plenul de astăzi.

USR PLUS și AUR au anunțat că vor vota moțiunea PSD, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca Florin Cîțu să fie debarcat de la Palatul Victoria.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW