Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Dan Barna: Încă nu știm sigur dacă vom avea alegeri anticipate / Riscăm să avem o Românie neguvernată / USR va vota împotriva învestirii Guvernului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 februarie 2020 Etichete: ,

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că încă nu este sigur dacă în 2020 în România se vor organiza alegeri înainte de termen și că țara noastră riscă să fie neguvernată timp de un an de zile.

„A fost previzibil ce s-a întâmplat în Senat. Acolo PSD are o majoritate confortabilă. Miza se va da în Camera Deputaților. Vom vedea ce va rămâne din această ordonanță (n.r. pentru alegeri anticipate). Încă nu știm dacă vom avea alegeri anticipate. Vreau să spun foarte clar. Am participat la audierea domnului Aurescu. Am văzut adevărate declarații din partea PSD, cum că ar fi circ. Constituția nu permite altă metodă pentru declanșarea alegerilor anticipate. Dacă PSD va bloca lucrul acesta, și mă îndoiesc că o va face, vom aveam timp de un an o Românie neguvernată. Nu poți să ai o guvernare cu un Parlament ostil.(…)Este o miză foarte importantă” , a declarat președintele USR, Dan Barna, la Digi24.

Barna a mai adăugat că în România este nevoie de o „reformă constituțională”.

Când spuneam acum 1 an și jumătate că soluția sunt alegerile anticipate, toată lumea râdea(…) Trebuie schimbat acest mecanism. Au trecut 30 de ani de la Revoluție. Educația politică a românilor s-a schimbat față de anii ’90. Participarea la vot arată că oamenii au înțeles importanța votului”. (…)La acest moment trebuie să schimbăm și Constituția. Constituția este acum ca o haină ruptă la coate și scurtă la mâneci. (…)”, a mai adăugat președintele USR.

Întrebat dacă consideră că PNL a înșelat așteptările USR, Dan Barna a spus:

„În acordul politic semnat cu USR, PNL a promis și alegeri anticipate și primari în 2 tururi. Anticipatele sunt în acest moment un ghici și primari în 2 tururi un fel de „fata morgana”. Eu vă întreb: e blat sau nu e blat?(…)Aceste obiective erau importante pentru stabilitatea României. Nu erau beneficii USR. Nu s-au întâmplat. Vom vedea în perioada următoare care va fi abordarea PNL. (…)Eu nu știu, eu doar constat. Dacă vedem cui profită, vedem că cele 2 mari partide politice vor să scoată USR din peisaj.(…) Facem opoziție responsabilă. Nu am închis ochii când PNL a greșit(…)Noi nu avem în urmă toate acele legături și obligații care blochează clasa politică românească de 30 de ani”, a afirmat Barna.

Barna a mai afirmat că România riscă să nu fie guvernată în următorul an.

„Suntem în februarie. Imaginați-vă că rămânem până în noiembrie cu un Guvern care nu poate să guverneze. Dacă nu avem anticipate vom avea un an de Românie care nu va fi guvernată.(…)Trebuia să dea o ordonanță din toamnă. Dacă ai o așa opoziție, aștepți până în ultimul moment?  Vom avea iar 4 ani primari aleși cu 12%”, a adăugat președintele USR.

Întrebat ce ar face din poziția de premier, Dan Barna a spus că nu vrea să facă speculații, dar a menționat că:

„În momentul în care USR va fi la guvernare, cel mai probabil cu PNL, vom veni cu măsuri”

Dan Barna a mai anunțat că parlamentarii USR vor vota împotriva învestirii Guvernului PNL II.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW