Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Dan Barna îl atacă pe Dacian Cioloș: Aruncă o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Dan Barna a acuzat luni, 27 septembrie, echipa lui Dacian Cioloș de manipulare calomnioasă, în contextul alegerilor interne pentru șefia USR PLUS. În primul tur al alegerilor pentru noul președinte al partidului, Dan Barna a fost înfrânt de Dacian Cioloș, diferența fiind de 700 de voturi între cei doi candidați.

Acuzațiile sunt lansate în condițiile în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora un membru USR PLUS care ar fi votat la alegeri este decedat și nu avea cum să voteze. De fapt, el a fost confundat cu tatăl său, care poartă același nume și care a murit anul trecut.

Astfel, Dan Barna a trimis o scrisoare deschisă membrilor USR PLUS în care le cere „mobilizare și responsabilitate”.

Între altele, el menționează că mai mulți membri din partid (foști USR) sunt sunați și amenințați – „telefoane anonime, inchizitoriale cu amenințări ridicole”.

Dan Barna mai subliniază că „nimeni nu are voie să timoreze pe nimeni în această campanie, dreptul de vot al fiecărui membru e sfânt, pentru că fără acest drept USR PLUS nu mai reprezintă nimic”.

Despre contracandidatul său, Dacian Cioloș, Barna scrie că a ales „să arunce o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare pe care nu o înțeleg, menită parcă să divizeze iremediabil, nu să unească”.

Redăm integral scrisoarea deschisă semnată de Dan Barna:

Dan Barna: Vă cer mobilizare și responsabilitate! Nimeni nu are dreptul să blocheze dreptul la vot al membrilor USR PLUS

Salut colegi,

Suntem în plin al doilea tur al alegerilor pentru viitorul USR PLUS. Da, ați citit bine. Nu vorbesc de viitorul președinte, ci de însuși tipul de viitor pe care îl decidem pentru partidul nostru.

Aș fi vrut ca acest mesaj să arate altfel. Scrisesem despre democrația noastră poate uneori prea gălăgioasă, dar reală, despre cum USR PLUS e altceva-ul de pe scena politică românească și despre cum o confimăm de fiecare dată și despre cum trebuie să păstrăm acest standard.

În schimb sunt nevoit să observ cum un proces electoral organizat îndelung, pe baze bipartizane și proceduri consensual și unanim agreate ajunge să fie terfelit din calcule electorale. Da, procesul de unificare a bazelor de date, organizat de o Comisie tehnică cu membri egali din USR și din PLUS, a înregistrat inerent erori.

Copreședintele de până acum se comportă ca și cum nu a fost deloc implicat – nici la comisia paritară, nici la procedurile adoptate în unanimitate. Ca și cum, ironic, nu a fost acolo.

Îi apreciez pe membrii noștri exPLUS și îi consider colegii și prietenii noștri. Contracandidatul nostru în schimb alege să arunce o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare pe care nu o înțeleg, menită parcă să divizeze iremediabil, nu să unească.

Pentru unii pare că victoria e mai importantă decât viitorul nostru comun și relevanța USR PLUS pentru viitorul României.

Mi-ați scris foarte mulți, revoltați și văd și eu metode pe care nu mi le imaginam într-un partid decent: înregistrări pe ascuns, scurse trunchiat în presă, vânătoare de vrăjitoare și perdele de fum aruncate în ochii voștri, ai membrilor USR PLUS. Munca noastră de ani de zile e pusă la îndoială în fervoarea electorală de pârjolit toată truda și efortul de cinci ani de construcție a unui brand USRPLUS respectat și susținut de atâta lume.

Văd cum, în loc să urmeze procedura agreată unanim de Biroul Național, o parte din Comisia Electorală devine o „comisie de comisari inchizitori”, intră cu picioarele în familia unuia dintre noi și inventează un mort, care chipurile ar fi votat la alegeri. Cazul ajunge rapid în presă, atent manipulat. Cum se simte oare acel om – repet, membru USR PLUS, coleg de-al nostru – când se vede acuzat pe grupuri și în presă în mod samavolnic precum în securismele anilor 50`?

Acuzat de faptul că îl cheamă la fel ca pe tatăl său, care a încetat din viață în urmă cu un an. Dumnezeu să-l ierte.

S-a gândit vreo clipă echipa contracandidatului la ce înseamnă asta pentru USRPLUS atunci când au decis perfect asumați să arunce în spațiul public această manipulare calomnioasă? Mi-e greu să cred.

Singura noastră armă în fața acestei distrugeri intenționate și iresponsabile este prezența masivă la vot. În primul tur am fost mândru și v-am lăudat pentru participarea a peste 73% dintre voi la vot. E nevoie de un efort și mai mare.

Primul mesaj pe care l-am primit azi dimineață de la un membru exUSR a sunat așa: ”Dane, îți scriu să îți spun că ai greșit când te-ai luptat să ne convingi să facem fuziunea. Am avut campanii și am văzut oameni puțini de la PLUS alături de noi. Acum la vot au apărut de zeci și chiar sute de ori mai mulți de cât au fost chiar și la Adunările Generale. Dane, ne-ai convins să facem fuziunea cu o bază de date de e-mailuri!”

Răspunsul meu a fost: „Buna-credință e cel mult idealism, nu greșeală. Simt în continuare că nu am greșit, și împreună suntem mai puternici, dar dreptul de vot este al oamenilor, nu al emailurilor. Hai să arătăm în continuare că suntem oameni vii, mulți, implicați și care votează! Contez pe tine pentru asta!”

Acum simt că putem mai bine. Mult mai bine. Suntem singurul partid din România cu principii de neclintit. Eu am propus acest sistem de alegere a președintelui de către toți membrii. Toți membrii au dreptul de vot și partidul are obligația și dreptul să le faciliteze acest lucru și să le asigure posibilitatea exercitării acestui drept. E dreptul și chiar responsabilitatea fiecărui președinte de filială să se asigure că fiecare membru din registrul electoral cunoaște calendarul alegerilor și poate să îți exprime în mod real votul.

Mă sunați mulți dintre voi că se dau telefoane la membrii foști USR, telefoane anonime, inchizitoriale cu amenințări ridicole. Nimeni nu are voie să timoreze pe nimeni în această campanie, dreptul de vot al fiecărui membru e sfânt, pentru că fără acest drept USR PLUS nu mai reprezintă nimic. Pentru fiecare astfel de situație vă încurajez să vă adresați comisie electorale.

Vom alege un președinte și un Birou Național. De fiecare dintre noi depinde ce se alege de singura mișcare reformistă din România, cum se va consolida partidul pentru „super-anul” electoral 2024 și ce șanse au românii să aibă o guvernare în interesul lor.

Eu vă mulțumesc și am încredere că spiritul USRPLUS va merge mai departe puternic și consecvent pe direcția pe care împreună am construit-o și o susținem. Și nu spre o potențială împăciuire despre care am auzit ieri dimineață de la Dacian, cu un premier incapabil să conducă o coaliție, premier care a agresat și umilit USRPLUS.

Votați și sunați fiecare încă trei colegi ca să voteze!

Voie bună și mobilizare pentru un USRPLUS care merge mai departe.

Dan Barna

Context

În aceste zile, membrii USR PLUS votează în al doilea tur al alegerilor interne pentru șefia USR PLUS, în care se confruntă Dan Barna și Dacian Cioloș.

Joi, 23 septembrie, Dacian Cioloș a câștigat primul tur, dar cum nu a reușit să obțină peste 50% dintre voturi, s-a organizat și al doilea scrutin. Cioloș a obținut 700 de voturi în plus față de principalul său contracandidat.

74.4% dintre membrii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile în acest scrutin.

Voturile obținute de cei trei candidați din primul tur, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Irineu Darău:

Dacian Cioloș – 15.111 voturi (46%)
Dan Barna – 14.404, (43,9%)
Irineu Darău – 3.300 (10,1 %)

VEZI ȘI Prima reacție a lui Barna, după ce a fost învins de Cioloș în primul tur pentru șefia USR PLUS

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW