Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Dan Barna: După moțiune se va desfășura un scenariu sau altul / Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2020 Etichete: , , ,

Dan Barna a declarat, luni seară, că nu crede că există vreo înțelegere politică între PSD și PNL în ceea ce privește alegerile anticipate. Președintele USR a mai adăugat că abia după votul pentru moțiunea împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban, se poate stabili un scenariu sau altul.

“Din declarațiile PNL și PSD, eu aleg să-i cred (n.r. nu există o înțelegere între PNL și PSD). Miza este această moțiune. După moțiune se va desfășura un scenariu sau altul. (…)Alegerea primarilor în două tururi este unul din elementele fundamentale pentru viitorul României. Sper ca această moțiune să nu aibă succes”, a declarat Dan Barna, la Digi24.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului PNL va fi dezbătută miercuri. Social-democrații își doresc demiterea Executivului după ce Guvernul condus de Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alegerile anticipate, miza Guvernului PNL

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care Guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea Guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

Pe cine ajută alegerile anticipate

Soluția declanșării alegerilor anticipate a fost anunțată de premierul Orban și președintele Klaus Iohannis, dar partidele din Parlament își fac calcule în ce măsură devansarea scrutinului le-ar aduce și lor beneficii. Unii lideri se tem că anticipatele i-ar scoate definitiv din viața politică.

PNL este principalul partid care dorește alegeri anticipate, deoarece încep să apară sincope în actul guvernamental, iar, în Parlament, PSD poate face jocurile datorită numărului mare de deputați și senatori pe care îl mai deține. Astfel, PNL și-ar conserva capitalul de încredere câștigat după victoria lui Klaus Iohannis de la prezidențiale și ar obține posibilitatea guvernării pentru următorii patru ani.

PSD are două obiective majore: să evite alegerea primarilor în două tururi, dar să fugă și de anticipate. Printre cei care cred că partidul ar avea de suferit de pe urma anticipatelor este Paul Stănescu, secretarul general interimar al PSD. În discuțiile informale, acesta le-a transmis colegilor că PNL trebuie lăsat să se erodeze la guvernare, deoarece fiecare lună petrecută la Palatul Victoria va mușca din procentele liberalilor. Anticipatele ar trimite PSD în Opoziție pentru următorii ani, iar forța lor din Parlament va fi redusă.

Citește și ANALIZĂ| Pe cine ajută cartea anticipatelor

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW