Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Dan Barna cere DLAF să-i trimită documentele cu proiectele cu fonduri europene la DNA/ Inistituția Antifraudă, controlată de Liviu Dragnea

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Dan Barna a cerut  ca documentele sale care conțin proiectele cu fonduri europene să fie trimisă de DLAF către DNA, susținând că nu are încredere în instituția Antifraudă întrucât este controlată de Liviu Dragnea. 

„De aceea solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o. Nu sunt nereguli în acele proiecte, am răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliștilor de la Rise, cât și colegilor mei din USR și tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect. Mai multe autorități de monitorizare le-au verificat de-a lungul timpului, vreau să o facă și DNA în a cărei imparțialitate cred.

Dar cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Instituție condusă de Andrei Chendi, suporterul lui Dragnea, cel care s-a angajat în 2014, printr-un protocol, să-l informeze când deschide vreun control? S-ar da în lături de la comenzi subordonații lui Dăncilă, dintr-un guvern al cărui ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a ordonat companiei de stat TAROM să țină avioanele la sol în ziua moțiunii, ca să nu ajungă parlamentarii opoziției la vot?”, a scris Barna, pe pagina sa de Facebook.

Președintele USR mai spune că PSD încearcă să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale printr-o manevră „murdară”.

„Așadar, cer guvernului, premierului demis și DLAF să înceteze circul. La fel tuturor actorilor politici care instrumentează această mizerabilă campanie. Cel mai simplu e să trimită informațiile către DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic. PSD încearcă o ultimă manevră murdară ca să intre în turul doi al prezidențialelor, ceea ce convine de minune sistemului actual. Le garantez că nu se va întâmpla!”, a adăugat președintele USR.

Dan Barna a adăugat că obiectul campaniei electorale a PSD este de a-l discredita pe liderul USR.

„Văd de câteva zile multă emoție și multă isterie, multă frustrare și multă revoltă. O exacerbare de reacții și de limbaj din toate direcțiile. Evident că asta s-a dorit. Nu le încurajez pe niciuna și fac apel din nou la calm și rațiune.(…)Lucrurile sunt mult mai simple decât se încearcă să fie prezentate.(…)

Îmi este foarte clar astăzi că obiectivul campaniei pe care PSD o desfășoară împotriva mea este să mă înfățișeze ca pe un politician cu probleme cu legea asemeni lor.

Au început cu contractele cu statul, apoi cu paginile fake pe Facebook, iar acum folosesc articolul Rise ca să implice DLAF – un organism aflat în coordonarea directă a contracandidatei mele, Viorica Dăncilă.

Dar finalul nu este aici. S-a ieșit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime. Intuiesc acum că următorul pas al campaniei lor este să mă ducă la DNA. Doar că eu am multă încredere în DNA, o instituție care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența.”, a mai spus Barna.

Candidatul USR la prezidențiale mai spune că nu este deranjat de ancheta jurnaliștilor de la Rise Project și face un apel către colegii de partid să nu mai atage publicația.

„E dreptul fiecărui jurnalist deci și al jurnalistilor de la Rise să producă material de presă și dispună asupra folosirii după propriile credințe și valori. Nimeni nu are dreptul să conteste asta.

E datoria instituțiilor publice cu atribuții de control și a instanțelor de judecată să aprecieze fapte și să pronunțe decizii. Am fost și voi fi la fel de deschis asupra oricărui aspect al muncii mele de 20 de ani în domeniul consultanței pentru că nu am nimic de ascuns.

Mă doare însă să văd membri ai familiei și oameni grozavi și onești, alături de care am muncit peste 10 ani și alături de care aș merge până la capătul lumii, cum sunt afectați și suferă pentru că sunt batjocoriți din cauză că: „așa e în campania electorală”.(…)

(…)Fac un apel la membrii de partid și susținători să nu mai atace jurnaliștii de la Rise. Nu Rise este adversarul, ci vechea clasă politică și partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze”, a conchis Barna.

Proiectele de incluziune socială derulate cu fonduri europene, care implică firma lui Dan Barna, au ajuns la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă pentru a fi analizată, anunță jurnaliștii de le Rise Project. Este vorba despre trei proiecte cu caracter social, destinate persoanelor defavorizate, prezentate în ancheta care a apărut în spațiul public acum două zile.

Rise Project a publicat, marți, o anchetă amplă despre afacerile cu fonduri europene derulate de președintele USR, Dan Barna, înainte de a intra în viața politică. Concret, liderul USR, în calitate de consultant pe fonduri europene, distribuia fondurile unor firme ale unor prieteni, dar și a surorii sale.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW