Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: România trebuie să transmită nominalizarea de comisar european la începutul săptămânii viitoare

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

România ar trebui să transmită nominalizarea pentru postul de comisar european cel târziu la începutul săptămânii viitoare, susține Dacian Cioloș, citat de Agerpres. Și asta pentru ca Parlamentul European să îşi poată respecta calendarul şi să poată vota noua Comisie Europeană în sesiunea din noiembrie. 

„Dat fiind că mai avem încă trei comisari care trebuie audiaţi – din partea Ungariei, România şi a Franţei, iar România şi Franţa trebuie încă să-şi desemneze comisarul şi sper ca asta să se întâmple în următoarele zile – e clar că viitoarea Comisie nu va putea să-şi înceapă activitatea înainte de 1 decembrie”, a declarat pentru jurnaliştii români liderul grupului Renew Europe din PE.

Întrebat care crede că este termenul limită pentru depunerea acestei candidaturi, Cioloş a spus că în opinia lui este vorba despre începutul săptămânii viitoare.

„Eu cred că la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie făcută această nominalizare pentru ca acel calendar pe care noi ni-l propunem în Parlament să poată să fie respectat şi să putem vota noua Comisie la sesiunea din noiembrie”, a afirmat Cioloş, potrivit Agerpres.

„Partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui candidat pentru comisar care să poată să reprezinte demn România şi care să poată fi cu adevărat un comisar european. Nu un comisar care să reprezinte interese de partid sau ale unor grupări dintr-un partid sau altul, ci o personalitate care să poată să lucreze, român fiind, în interesul Uniunii Europene. Şi eu cred că avem de unde alege, fie că sunt politicieni, fie că sunt oameni cu expertiză, şi cu experienţă, şi cu recunoaştere la nivel european”, a adăugat el.

Cel puţin pentru moment, Dacian Cioloş, care a avut ultima dată luni o întâlnire cu Ursula von der Leyen în cadrul Conferinţei Preşedinţilor din PE, spune că preşedinta-aleasă a noii Comisii Europene nu ar intenţiona să schimbe portofoliul României.

„Eu din câte ştiu dna von der Leyen nu intenţionează deocamdată să facă modificări de structură de portofoliu, pentru că asta riscă să ridice alte tipuri de probleme acum când şi dânsa ar vrea să fie în măsură să propună votului PE structura colegiului comisarilor cât mai repede”, a spus eurodeputatul PLUS.

În acelaşi timp, Cioloş afirmă că nu se mai poate în circumstanţele politice din România ca ţara să aibă un candidat susţinut doar de PSD.

„Dată fiind situaţia politică din România eu nu văd cum ar putea veni o propunere din România care să fie susţinută doar de PSD. Riscă să transfere problemele din România aici în Parlament”, a spus el.

În prezent, propunerea României de comisar european este eurodeputatul PSD Dan Nica. Acesta nu a fost respins oficial de Ursula von der Leyen, care însă a transmis prin purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene că nominalizarea mai multor persoane de către autorităţile de la Bucureşti ar grăbi procesul de selecţie a unui candidat din partea României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW