Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș, după discuția cu președintele Comisiei Europene: Este nevoie de un plan de acțiune la nivel european împotriva COVID-19

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 martie 2020 Etichete: , ,

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a avut o convorbire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema coronavirus. Acesta a susținut implementarea de măsuri coordonate la nivel european, implicarea UE în combaterea teoriilor conspirației și creșterea alocărilor de la bugetul multianual al UE pentru această cauză.

Dacian Cioloș a purtat o discuție telefonică, miercuri, 11 martie, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care a solicitat o implicare mai puternică a UE în criza coronavirus. Liderul Renew Europe a susținut crearea unui plan de acțiune la nivel european cu o planificare pe termen scurt, mediu și lung.

„Salut inițiativa lui președintelui Consiliului, Charles Michel, de a reuni liderii UE pentru a formula un răspuns la nivel european și anunțul președintelui Comisiei Europene privind crearea unui fond de investiții pentru combaterea coronavirusului. Însă trebuie să mergem mai departe și să construim un plan de acțiune cu adevărat european pentru a răspunde acestei crize cu o planificare pe termen scurt, mediu și lung. Suntem mai puternici împreună: fiecare cetățean din Europa va beneficia direct de coordonarea UE pe care o solicităm.”

În opinia lui Dacian Cioloș, acțiunile actorilor implicați în gestionarea crizei ar trebui să vizeze în principal pe grupurile vulnerabile.
„Guvernele și instituțiile UE ar trebui să pună grupurile cele mai vulnerabile în centrul strategiilor lor de sănătate, inclusiv prin furnizarea de măsuri de izolare adecvate și bine coordonate la nivel local, regional, la nivelul statelor membre și al UE, pentru a evita un scenariu care ar supune serviciile noastre de sănătate din întreagă Europă unor situații pentru care nu avem cum fi pregătiți.”

Potrivit lui Dacian Cioloș, o atenție deosebită ar trebui acordată modului de informare al cetățenilor în această criză, în condițiile în care, în avalanșa informațională sunt propagate diverse teorii ale conspirației.

„În plus, trebuie să fim vigilenți pentru a oferi cetățenilor informații precise și clare. UE are rolul de a identifica și combate teoriile conspirației și informațiile incorecte, răspândite online referitoare la COVID-19. Pe termen lung, suveranitatea UE ar trebui să fie consolidată în ceea ce privește producția de medicamente și echipamente strategice de sănătate, după caz.”

Cu privire la bugetul multianual UE, discutat în această perioadă la nivelul Consiliului European, Dacian Cioloș a solicitat schimbarea abordării și o canalizarea a unor resurse pentru cercetarea COVID-19.

„Bugetul UE trebuie să fie mobilizat la maxim, prin canalizarea unei părți a fondurilor existente către cercetarea COVID-19 și sprijinirea afacerilor vulnerabile, dar și prin utilizarea rezervelor din bugetul UE. Între timp, Consiliul ar trebui să-și regândească abordarea cu privire la negocierea următorului Cadru Financiar Multianual. Nu ar trebui să punem Uniunea Europeană în poziția de a alege cu ce criză să se confrunte.”

Liderul Renew Europe a precizat că Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană trebuie să furnizeze lichidități pentru a ajuta la depășirea situației în sectorul economic.

„Pe termen scurt, toate instrumentele Uniunii Europene, precum și cele naționale ar trebui să fie mobilizate pentru a sprijini întreprinderile și lucrătorii independenți care au nevoie. La nivel național, acest lucru ar însemna, de exemplu, oferirea de stimulente fiscale și reducerea de taxe pentru întreprinderi, precum și amânarea plăților TVA și a contribuțiilor la asigurările sociale. La nivel european, Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană trebuie să fie solicitate să furnizeze rezerve de lichidități de urgență și să mobilizeze finanțările suplimentare necesare. Trebuie să evităm pierderea locurilor de muncă”, a declarat Dacian Cioloș.

 

Sursa foto: Facebook / Dacian Cioloș

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/dacian-ciolos-dupa-discutia-cu-presedintele-comisiei-europene-este-nevoie-de-un-plan-de-actiune-la-nivel-european-impotriva-covid-19/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/dacian-ciolos-dupa-discutia-cu-presedintele-comisiei-europene-este-nevoie-de-un-plan-de-actiune-la-nivel-european-impotriva-covid-19/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW