Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: Drum bun, domnule Cîțu. Criza politică să se încheie mai repede / Dan Barna: Prima opțiune de premier aparține PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2021

Dacian Cioloș, președintele USR, a transmis marți, 5 octombrie, că partidul pe care îl conduce este pregătit să reia discuțiile referitoare la refacerea coaliției de la guvernare, după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin votul parlamentarilor. Dan Barna, vicepreședintele partidului, a precizat că PNL ar urma să aibă prima nominalizare pentru funcția de prim-ministru. 

Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puterii”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook, la scurt timp după ce a fost aflat rezultatul votului de la moțiunea de cenzură.

Cioloș susține că Florin Cîțu a provocat și escaladat criza politică și a sacrificat o coaliție funcțională pentru a câștiga puterea în partid.

Nu mă miră minciunile cinice ale fostului premier la adresa USR PLUS. Un premier care avea toată puterea și susținerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reușit să înțeleagă și să respecte programul de guvernare și partenerul de care avea nevoie”, susține Cioloș.

Președintele USR îl acuză pe Florin Cîțu că s-a opus la reformele inițiate de miniștrii formațiunii.

L-am auzit pe domnul Cîțu spunând că am trădat Coaliția. Noi nu am trădat Coaliția, pentru că nu avem datorii față de coaliție, ci față de programul la care ne-am angajat în fața celor care ne-au votat. Nu avem loialitate față de persoane, ci față de principii”, a adăugat Cioloș.

În urma votului de la moțiunea de cenzură, Cioloș a precizat că USR așteaptă o reacție echilibrată din partea PNL, înainte de negocierile de la Palatul Cotroceni, ce urmează să fie demarate de președintele Klaus Iohannis.

Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni”, este concluzia liderului USR.

Dacian Cioloș, propunerea USR pentru funcția de prim-ministru

Vicepreședintele USR, Dan Barna, a precizat că partidul va participa la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru: Dacian Cioloș, dar că PNL are prima opțiune în acest sens.

Este validat de partid, abia ales președinte al USR PLUS. Are legitimitate maximă. Dacă președintele decide un astfel de scenariu, putem discuta. Prima opțiune de premier aparține PNL, respectăm asta. Dacă se vine cu alt premier (în afara lui Florin Cîțu – n.red.), discutăm(…)Sunt mai multe personalități în PNL care ar putea fi propuse pentru funcția de premier”, a declarat Dan Barna.

Fostul vicepremier a atenționat că, în acest moment, criza politică poate fi rezolvată doar de președintele Klaus Iohannis și de PNL.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW