Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș, declarații la 4 ani de la Colectiv: Deciziile pe care le-aș fi luat atunci ar fi fost altele

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 30 octombrie 2019 Etichete: , ,

Dacian Cioloș a declarat, la patru ani de la tragedia din Colectiv, că în contextul imaginilor apărute recent de la momentul intervenției din club, deciziile sale din 2015 ar fi fost altele. Fostul premier a mai adăugat că a avut încredere la momentul respectiv în șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Am fost și eu la fel de surprins și șocat de ce văzusem acolo. Când am văzut filmarea din Colectiv  am fost la fel de șocat și surprins cum presupun că au fost supraviețuitorii sau membrii familiei ai celor decedați acolo”, a delcarat Cioloș, la Adevărul Live.

Fostul premier spune că dacă în 2015 ar fi avut toate informațiile referitoare la intervenția din Colectiv, deciziile sale ar fi fost luate altfel, adăugând că a avut încredere în Raed Arafat.

„În mod clar dacă aș fi avut atunci toate informațiile deciziile pe care le-aș fi luat atunci ar fi fost altele. La momentul respectiv pentru noi a fost important să corectăm tot ce se poate corecta, să tragem concluziile pe baza informațiilor pe care le aveam și să ameliorăm sau să schimbăm sistemul atât cât putea fi făcut acest lucru de un Guvern cu un mandat scurt fără majoritate și susținere în Parlament. Acesta a fost mandatul pe care i l-am dat lui Raed Arafat bazându-mă pe experiența lui, pe faptul că el a fost cel care a creat acest sistem de intervenții de urgență în România, că era recunoscut ca fiind un bun manager.

Ne-am întâlnit cred că de 3-4 ori înainte (nr. să fie premier). Aveam aceleași informații despre dânsul ca și toată lumea. Știam toate controversele care s-au construit în jurul lui, inclusiv legat de intervenții politice, susținerea pe care o avea  și știam asta inclusiv din opinii din afara țării că era unul dintre cei recunoscuți ca fiind la baza construirii sistemului 112 și a sistemului de intervenție din România”, a spus Dacian Cioloș.

Întrebat dacă a fost supus unor presiuni politice pentru „a nu se atinge de Raed Arafat”, Cioloș a spus că nu.

“Nu. N-au fost. Eu vă spun sincer și sper să mă credeți. Nu funcționau oricum acest gen de intervenții la mine atunci pentru că nu aveam de împărțit nimic cu nimeni. Deciziile pe care le-am luat, le-am luat împreună cu echipa din Guvern. La momentul acela am considerat că era mai important să reformăm atât cât se putea sistemul”, a afirmat președintele PLUS.

Dacian Cioloș consideră că șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să-și asume responsabilitatea.

„Între timp, cu informațiile pe care le avem, cred că domnul Arafat trebuie să-și asume responsabilitatea, inclusiv politică și morală. E clar că sunt sincope majore în sistem. Nu vreau să intru eu să comentez acum. Am o părere personală mai bine conturată acum, după ce am văzut imaginilie. E nevoie de o reformă mai profundă care nu ține nici măcar de procedure și protocoale ci ține de atitudinea funcționarilor față de responsabilitatea pe care o au. Peste tot acolo unde s-a politizat este nevoie de o reformă profundă”, a mai declarat Cioloș.

Președintele PLUS a mai afirmat că ar fi acționat diferit acum 4 ani, când a preluat conducerea Guvernului.

„Nu s-a pus problema (nr. Să fiu obligat să-l păstrez pe Arafat)(…) Cu mintea de acum îmi dau seama că ar fi trebuit să fac anumite lucruri pe care atunci nu le-am făcut. Să-mi asum răspunderea în Parlament pentru proiecte de reformă”, a conchis fostul premier.

Dacian Cioloș a preluat conducerea Guvernului, în noiembrie 2015, în urma demisiei lui Victor Ponta din fruntea Executivului survenită după protestele venite după tragedia din Colectiv.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW