Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Cutremur de 5,2 grade pe Scara Richter produs luni / A fost resimțit în sudul țării

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 februarie 2023 Etichete: , , ,

Un cutremur de 5,2 grade pe Scara Richter a avut loc în România luni, 13 februarie, în jurul orei 17:00.

Seismul s-a produs la o adâncime de 13,2 kilometri, în apropierea localității Târgu-Jiu, și a fost resimțit în mai multe județe din sudul țării.

Potrivit portalului EMSC, mai mulți martori din localități precum Petroșani sau Drobeta Turnu Severin au spus că seismul a durat aproximativ 10 secunde, dar că a fost de slabă intensitate.

15 minute mai târziu a avut loc o replică de 2,4 grade pe Scara Richter. Ulterior, la orele 17:50 și 17:21 au avut loc alte 2 replici, de 3 grade pe Scara Richter.

S-a simțit pe o arie destul de mare, până aproape de Turnu Severin. La Craiova, intensitatea a fost între 3 și 4. Cutremurul se simte la nivelul solului și la etaj, dar nu este o zonă seismică care să genereze cutremure puternice și să genereze pagube majore. A fost cel mai mare de până acum, e o surpriză și pentru noi.

Avem statistici din anii 1800, și atunci s-au produs cutremure, în jur de 3,7, 3,8, în 1980 a fost un cutremur de 4,2, iar acum 2 ani a fost un cutremur de 4, dar undeva mai jos de Târgu Jiu. A avut 2 replici, cea mai mare replică de 3.0, iar celelalte magnitudini sub 3. E posibil să mai fie replici, aceste cutremure se produc cu replici destul de multe. Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât ce a fost acum”, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW