Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Curtea Supremă din Alabama a stabilit că embrionii congelați sunt copii

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 23 februarie 2024

Într-o hotărâre judecătorească de vineri, Curtea Supremă din Alabama a echivalat statutul embrionilor conservaţi prin congelare cu cel al copiilor. Ca urmare a acestei decizii, mai multe clinici specializate în reproducerea asistată medical au anunțat că își suspendă activitățile de fertilizare in vitro (FIV).

Potrivit G4Media, președintele american Joe Biden a descris drept „scandalos” faptul că Instanța Supremă a statului conservator Alabama consideră că embrionii congelați sunt copii.

Resolve, principala asociaţie privind infertilitatea din SUA, a avertizat deja că acest raţionament ar putea avea „consecinţe devastatoare” pentru procedurile de fertilizare in vitro.

Decizia de vineri a fost rezultatul unui proces intentat de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro. Acestea au invocat o lege din 1872 privind moartea minorilor din culpă și au depus o plângere după ce o altă pacientă, la intrarea într-un loc de depozitare, a distrus accidental embrionii.

O instanţă a respins iniţial plângerea, hotărând că embrionii nu pot fi descrişi ca „persoană” sau „copil”, dar Curtea Supremă din Alabama a decis, în schimb, că legea morţii infantile „se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limită”.

Decizia a fost luată vineri, cu o majoritate de 7 judecători la 2, toţi republicani.

„Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, născuţi sau nenăscuţi. Poporul din Alabama a declarat că politica acestui stat este aceea că viaţa umană nenăscută este sacră. Credem că fiecare fiinţă umană, din momentul concepţiei, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei.

Decizia a venit în contextul în care Curtea Supremă a SUA a pus capăt în iunie 2022 garanţiei constituţionale a dreptului la avort. Acest lucru a determinat multe state, inclusiv Alabama, să restricţioneze sau să interzică avorturile.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW