Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


Curtea de Apel și Tribunalul București își suspendă activitatea. Magistrații, nemulțumiți că ar putea rămâne fără pensii speciale

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Judecătorii de la Curtea de Apel București și de la Tribunalul București au decis, marți, cu majoritate, să suspende de miercuri activitatea instanțelor, nemulțumiți fiind de faptul că ar putea rămâne fără pensii speciale.

Magistrații Curții de Apel București susțin că abrogarea dispozițiilor legale pentru pensiile speciale ale magistraților „încălca independenţa justiției şi a afectează statutul constituțional al judecătorilor”.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, marți, CAB.

Astfel, magistrații Curții de Apel București și ai Tribunalului București au decis să își suspende activitatea de azi.

De asemenea, și judecătorii mai multor Curți de Apel din țară au anunțat că își vor suspenda activitatea în următoarea săptămână.

Context

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru abrogarea pensiilor speciale. Deputații vor vota astfel, pe 28 ianuarie, legea referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale magistraților.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, pe 17 decembrie, prin vot, amendamentele privind eliminarea pensiilor de serviciu ale parlamentarilor, magistraților, membrilor Curții Constituționale, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, membrilor corpului diplomatic și consular al României, foștilor șefi de stat, personalului aeronautic civil navigat profesionist și a primarilor.

Totodată, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a decis că militarii, polițiștii, jandarmii și personalul din penitenciare vor rămâne cu pensia specială.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW