Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Curtea de Apel București a anulat definitiv și PUZ sector 5

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Curtea de Apel București a anulat definitiv și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 5, anunță primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook de marți, 12 iulie. Trei planuri sunt acum anulate definitiv – PUZ-urile sectoarelor 3, 5 și 6.

„Se confirmă, dacă mai era necesar, că urbanismul ultimilor ani a însemnat, în toate sectoarele Capitalei, o dezvoltare haotică și ilegală. Aceste Planuri Urbanistice Zonale, extrem de nocive pentru București, au permis distrugerea spațiilor verzi, supraaglomerarea traficului care a dus la creșterea poluării și au destabilizat piața de investiții.

Acum, din aceste cinci PUZ-uri de sector, trei sunt anulate definitiv (PUZ-urile sectoarelor 3, 5 și 6), iar celelalte două sunt suspendate (PUZ sector 2 și 4)”, potrivit edilului.

În luna noiembrie 2021, la propunerea primarului general, Consiliul General a decis suspendarea pentru 12 luni a Planului Urbanistic Zonal, documentul fiind anulat marți, 23 noiembrie, de către Tribunalul București.

Viceprimarul Sectorului 6 Alexandru Gâdiuță, unul dintre cei care au obținut în instanță anularea PUZ Sector 5, a invocat a nerespectarea procedurii de elaborare a documentației de urbanism, calculul nelegal al suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor și reducerea nelegală a spatiilor verzi.

PUZ Sector 5, realizat de SC Metropolitan International Architects SRL sub coordonarea arhitectului Constantin Enache, fost aprobat pe 18 iunie 2020 de Consiliul General al Municipiului București prin votul majorității de la acea vreme, PSD-ALDE.

70 hectare de spații verzi ar fi fost desființate

Conform unei analize realizate de Primăria Capitalei, calculul suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor pornește de la premisele false ale suprafeței spațiului verde existent și al unui număr redus al locuitorilor. Suprafața totală de spații verzi cuprinse în PUZ Sector 5 este de 204 ha, față de 274 ha suprafața de spații verzi cuprinse în Planul Urbanistic General, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 70 ha. Conform Institutului Național de Statistică, la 1 iulie 2020 Sectorul 5 avea o populație de 305.767 de persoane, ceea ce înseamnă că PUZ Sector 5 reglementează doar 6,68 mp spațiu verde pe cap de locuitor, în condițiile în care recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de 50 mp pe cap de locuitor.

Potrivit sursei citate, printre consecințele implementării PUZ Sector 5 s-ar fi numărat supraglomerarea zonelor Rahova – Antrepozite, Filaret – Fabrica de Chibrituri și Academia Militară – Panduri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW