Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Curtea Constituțională discută sesizarea PNL referitoare la modificările aduse Ordonanței de Urgență care vizează amânarea ratelor bancare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 iunie 2020 Etichete: , , , , , ,

Curtea Constituțională a României va discuta, miercuri, sesizarea liberalilor privind Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoare la acordarea unor facilități pentru împrumuturilor date de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat la începutul lunii aprilie că liberalii vor ataca la CCR proiectul de lege referitor la acordarea unor facilități celor care au credite, după ce actul normativ a fost modificat în Parlament.

„Am spus încă de la început, de când am intrat în această situaţie, că vom ataca la Curtea Constituţională absolut orice demers populist care nu are o susţinere şi o fundamentare serioasă în realitate. (…) Sigur că ordonanţa, aşa cum ne-am aşteptat, a fost modificată în Parlament şi, din acest motiv, pe ideea că lucrurile au fost deja clar stabilite de către Guvern şi nu mai era nevoie de această modificare, o să atacăm la Curtea Constituţională legea adoptată”, afirma Roman.

Camera Deputaților a aprobat, în aprilie, cu modificări, Ordonanța de urgență care reglementează amânarea ratelor la credite pentru persoanele fizice și juridice. De această facilitatea vor putea beneficia inclusiv persoanele cu restanțe la plata ratelor. Dobânda și comisioanele aferente nu se vor capitaliza la soldul creditului.

În favoarea proiectului au fost 208 voturi, 103 voturi – împotrivă și 8 abțineri.

Amendamente aprobate

 • Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare .
 • Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.
 • Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întreruptă total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% față de media ultimelor două luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.
 • Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
 • Sunt eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”
 • Suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursarea ratelor, dificultăţi generate de efectele pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW