Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Cum vrea România să schimbe poziția Austriei în privința Schengen. Mizele anunțului premierului Ciolacu în presa austriaca

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 septembrie 2023

Într-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard, premierul Marcel Ciolacu a susținut că România va deschide o acțiune împotriva Austriei, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă guvernul Nehammer nu își reconsideră poziția privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. În opinia lui Ștefan Popescu, analist de politică externă, mesajul șefului executivului face parte dintr-o strategie de presiune asupra autorităților de la Viena, care cel puțin deocamdată s-au arătat inflexibile pe acest subiect. 

„De fapt trebuie să țintim opinia publică austriacă, cea care poate conștientiza această dimensiune a poziției exprimate de cancelarul Nehammer. Cheia deblocării situației este în cadrul opiniei publice austriece, prin dialogul cu toate autoritățile austrice și prin contactele la nivelul ministerelor de liniei. Asemenea mesaje au rolul de a continua presiunea, mai ales după discursul susținut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a arătat Ștefan Popescu.

„Mai degrabă cancelarul Nehammer citește un articol în presa austriacă”

Ștefan Popescu a explicat că mesajul a fost transmis în presa din Austria tocmai pentru a ajunge la urechile cancelarului Karl Nehammer, dar și ale altor oficiali importanți de la Viena.

Toate strategiile care privesc anumite dosare trebuie făcute în statul unde există problema. Degeaba se dau declarații despre dosarul Schengen în România. Important este să trimitem mesaje în Austria. Mai degrabă cancelarul Nehammer și oamenii din partidul său citesc un articol în presa austriacă decât în presa de la București. (…) Nu cred că trebuie să avem reținere să ne exprimăm opinia”, a explicat analistul.

„Nu văd cum o țară a Uniunii Europene ar putea nesocoti o astfel de hotărâre”

În opinia lui Ștefan Popescu, în situația în care România ar avea câștig de cauză la CJUE, este greu de crezut că autoritățile de la Viena vor refuza să pună în aplicare o astfel de hotărâre.

„În cazul în care Curtea ne-ar da dreptate, nu văd cum o țară a Uniunii Europene ar putea nesocoti o astfel de hotărâre. Ar fi total neacceptabil. Am văzut că premierul Ciolacu a fost totuși precaut. A spus că mai dă o șansă Austriei. Vom mai avea două Consilii JAI în care Austria să își poată schimba poziția. I-a lăsat o poartă de ieșire cancelarului austriac. Dacă austriecii vor rămâne consecvenți, acesta este singurul instrument pe care îl are România”, a declarat Ștefan Popescu.

„Cea mai bună cale este intensificarea dialogului”

Întrebat dacă România ar putea marșa pe calea impunerii unui blocaj asupra majorității deciziilor la nivel european, strategie propusă recent de europarlamentarul Dacian Cioloș, Ștefan Popescu a subliniat că o astfel de strategie nu este potrivită pentru că ar putea genera alte probleme.

„Este o metodă care a fost aplicată de Ungaria și Polonia. Cea mai bună cale este intensificarea dialogului cu Austria și continuarea dialogului cu țările care ne susțin pentru a debloca la un moment dat situația. Austria spune că nu se opune României, ci că folosește acest subiect pentru a determina o reformă a întregului sistem Schengen. Austria nu are probleme cu România. În primul rând, are probleme cu țările învecinate. Are probleme cu Ungaria, are probleme cu Italia. Blocarea Austriei pe absolut orice subiect deschide o cutie a pandorei. Ce ar fi orice țară să blocheze deciziile pe orice subiect. La un moment dat și România va avea nevoie de susținerea Austriei pe alte și alte dosare. Densitatea intereselor și subiectelor este foarte mare în Uniunea Europeană”, a conchis analistul.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW