Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Cum vrea Ministerul Justiției să recupereze creanțele provenite din infracțiuni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 august 2021

Guvernul a adoptat, miercuri, 25 august, strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 – „Criminalitatea nu este profitabilă!” și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia. 

Una dintre principalele probleme identificare de strategie este lipsa unei infrastructuri adecvate.  Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va beneficia de sprijin pentru a dezvolta o reţea naţională de capacităţi de stocare, inclusiv în zona liberă din Portul Constanţa. Această infrastructură va fi pusă la dispoziţia autorităților judiciare pentru administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate în proceduri penale.

Prin această consolidare a infrastructurii Ministerul Justiției anticipează o creştere de 50% a valorilor administrate de ANABI. În prezent, portofoliul ANABI a depăşit valoarea de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro – sume de bani şi bunuri mobile administrate şi aflate în evidenţa ANABI – aproximativ 50 milioane euro în contul unic).

Strategia identifică şi nevoia consolidării instrumentelor puse la dispoziția ANABI, în acest scop fiind necesară extinderea mandatului instituțional privind bunurile care pot fi administrate sau valorificate de ANABI pe durata procesului penal (ex. extinderea cazurilor de valorificare a altor categorii de bunuri, care în timp acumulează costuri de administrare considerabile sau a căror valoare se diminuează accelerat: deșeuri, masă lemnoasă, autovehicule, ambarcaţiuni, aeronave etc.).

Principalele schimbări preconizate prin strategie

Identificarea activelor în jurisdicții străine – inclusiv off-shore prin intermediul ANABI. Toate aceste demersuri se pot realiza prin implicarea ANABI – în calitate de Oficiu ARO – în fazele incipiente ale dosarelor penale, inclusiv în echipele comune de anchetă (JIT). În prezent, în exercitarea mandatului legal de identificare active în străinătate, ANABI cooperează activ cu peste 70 de jurisdicții, inclusiv de tip off-shore.

Accesul imediat şi direct al autorităților judiciare competente şi ANABI la registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asigurătorii (registrul conturilor bancare spre exemplu).

Realizarea investigațiilor financiare de către specialiști, fapt ce implică o consolidare a structurilor cu această misiune din cadrul unităţilor de parchet şi unităţilor de poliţie judiciară.

Abordarea integrată de tip task force care să asigure alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW