Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum vrea Franța să-i atragă pe tineri spre transportul feroviar

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 iunie 2024

Franța va lansa în premieră, începând de miercuri, 5 iunie, un abonament feroviar pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 27 ani la prețul de 49 de euro/lunar, relatează cotidianul regional La Provence. Anunțul a fost făcut de președintele Emmanuel Macron. 

Programul survine în contextul în care autoritățile franceze fac eforturi de a încuraja transportul feroviar, mult mai puțin poluant decât pe rutier sau maritim.

Mai exact, abonamentul ar trebui să permită tinerilor cu vârste între 16 și 27 ani să călătorească gratuit și „nelimitat” pe rețeaua TER, trenuri de noapte și Intercités.

Cu excepția Ile-de-France, sistemul va acoperi toate regiunile Franței, inclusiv Provence-Alpes-Côte d’Azur. Deocamdată, spun autoritățile franceze, acesta va fi disponibil pentru lunile iulie și august.

Nu toată lumea vede însă cu ochi buni această inițiativă. Senatorul Franck Dhersin a criticat lansarea unui abonament feroviar la un preț atât de scăzut, subliniind că acesta ar putea genera pierderi de până la 200 de milioane de euro pentru toate regiunile Franței, respectiv 950 milioane de euro pentru regiunea pariziană.

Și România oferă facilități importante tinerilor pentru transportul pe calea ferată. Mai exact, conform noii legi a educației, studenții plătesc doar 10% din costul unui bilet, în timp ce elevii beneficiază de gratuitate pentru călătoriile cu trenul.

Comentarii